Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren Ankara Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Hobin İşin Olsun Projesi, kadınların üretimden e-ticarete uzanan girişimcilik yolculuklarını desteklemeyi amaçlıyor.
Bu projede, kadınlara yönelik hazırlanan “E-Ticarette Kadın Girişimci Geliştirme Danışmanlık Programı” ile Ankara’da ikamet eden ve halk eğitim merkezlerinde kurslara katılan kadınlar, hobilerini işe dönüştürme imkanı elde edecek ve girişimlerini hayata geçirme yolunda büyük bir adım atmış olacaklar. Girişimcilik, paketleme, e-ticaret gibi konularda danışmanlık hizmetlerinin yer aldığı atölyede kadınlar, edindikleri dijital beceriler sayesinde iş kurma ve iş yönetme süreçlerinde kendilerini güçlendirme fırsatı bulacaklar. Hobilerini işe dönüştürmek isteyen, bunun hayalini kuran, kendine daha fazla alan yaratıp kendi işini yapmak isteyen kadınlara çağrımızdır!
Danışmanlık Programı 10-28 Şubat 2025 tarihleri arasında 35 kadına yönelik olarak gerçekleştirilecektir. Programın yapılacağı yere ilişkin bilgi Programdan faydalanmaya hak kazanan katılımcılara sonradan bildirilecektir. Program sonunda tarafınıza katılım belgesi verilecektir.
Proje faydalanıcısı olma ile ilgili genel değerlendirme neticesinde katılımınız uygun görüldüğü takdirde telefon ile bilgilendirme yapılacaktır.
Başvuru Koşulları:
Notlar:
“Hobin İşin Olsun” Projesine başvurmak için son tarih 24/01/2025
Detaylı bilgi için Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile irtibat sağlayabilirsiniz.
İl Müdürlüğü Telefon: 0312 418 66 62 - Dahili: 1131 veya 1276
İl Müdürlüğü Adres: Anafartalar Caddesi, Hacı Bayram Mahallesi, No: 70, 6. Kat, Ulus, Altındağ/ANKARA, AB Dış İlişkiler ve Proje Birimi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Atılan kararlı adımlarla ülkemizde kadın istihdam oranı yüzde 32,5'e, kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 37,4'e yükseldi." dedi
Bakan Göktaş, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu'nda yapılan "Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması Ödül Töreni"nde, salondaki tüm misafirlerin ortak yönünün değişim yaratmak olduğunu söyledi.
"Kadın varsa gelecek vardır." diyen Göktaş, kadın girişimciliğinin yalnızca ekonomik kalkınmanın değil sosyal dönüşümün de temel taşı olduğunu dile getirdi.
Bir kadının büyüttüğü bir işin yalnızca kendisine ve ailesine değil çevresine, ülkesine ve hatta dünyaya fayda sağladığını ifade eden Göktaş, şöyle konuştu:
"Kadınların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanına eşit katılımlarının sağlanması ülkemizin topyekun kalkınmasının anahtarı rolündedir. Bu inançla Bakanlık olarak kadınların istihdamda, girişimcilikte, karar alma ve temsil mekanizmalarında daha çok yer almalarını sağlayacak adımlar atıyoruz. 12. Kalkınma Planı'mızda belirtilen hedefler çerçevesinde 2028 yılı sonuna kadar kadın iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
"Finansal okuryazarlık konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyoruz"
Göktaş, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında kadınların istihdama katılımını artıracak mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri, çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini güçlendirecek politikalar ve esnek çalışma modellerine yönelik hedefler belirlediklerini söyledi.
Kadın girişimciliğini desteklemek için çeşitli kurumların çalışmalarını tek bir platformda toplayarak daha fazla kadına ulaşmak amacıyla "kadingirisimci.gov.tr" web sayfasını oluşturduklarını anlatan Göktaş, şöyle devam etti:
"2018-2023 yıllarında verdiğimiz Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri ile 81 ilimizde 750 bin kişiye ulaştık. Sermaye Piyasası Kurulu ile bu yıl imzaladığımız protokol kapsamında finansal okuryazarlık konusunda farkındalığı artırmayı ve eğitimleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımlarını teşvik ediyoruz. Proje kapsamında, mevcut kooperatiflere katılımı artırmak, kadınların kapasitelerini geliştirmek ve istihdamı artırmak için eğitim, danışmanlık ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla 15 Kasım'da Hepsiburada ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu işbirliğiyle kadınların özellikle e-ticaret alanındaki becerilerini ve faaliyetlerini artırmalarına katkı sunacak çalışmalar yürüteceğiz."
Bakan Göktaş, yapılan araştırmaların, 2030'da pek çok işin kaybolacağını ve bunların yerlerini teknoloji temelli yeni iş kollarına bırakacağını gösterdiğini ifade etti.
Dünyada kadınların ileri teknolojilerin altyapısını teşkil eden STEM olarak tanımlanan, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında yüzde 30 civarında, yapay zeka iş gücünde ise yüzde 26 oranında yer aldığını dile getiren Göktaş, 21. yüzyılda mesleklerin yüzde 75'inin STEM alanlarında olacağının tahmin edildiğini, Türkiye'de STEM alanında kadınların temsil oranının yüzde 20 düzeyinde seyrettiğini söyledi.
"Ülkemiz kadın istihdamının artmasında çok önemli bir yol katetti"
Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi ile 1200'ün üzerinde kız öğrenciye yeteneklerini geliştirmeleri için güzel fırsatlar sunduklarını belirten Göktaş, ekim ayında ne eğitimde ne istihdamda olan genç kadınlar için başlattıkları Kadınlara Yönelik Yapay Zeka ve Veri Bilimi Geliştirme Programı ile 400 kadının bu alanlarda yeteneklerini geliştirmelerine destek olduklarını ifade etti.
Bakan Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kadın istihdamının artmasında çok önemli bir yol katedildiğini vurgulayarak, "Atılan kararlı adımlarla ülkemizde kadın istihdam oranı yüzde 32,5'e, kadınların iş gücüne katılım oranı ise yüzde 37,4'e yükseldi. Elde ettiğimiz bu kazanımları daha ileri bir noktaya taşımak için tüm gayretimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda sizlerin kararlılığı, dayanışması ve katkıları, kadın istihdamını artırma ve toplumsal refahı güçlendirme yolunda en büyük motivasyon kaynağımızdır. Her biriniz bu alanda birer lider, birer yol göstericisiniz." dedi.
Programda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Göktaş'a plaket takdim etti. Daha sonra Göktaş ve Hisarcıklıoğlu, yarışmada dereceye giren kadın girişimcilere ödüllerini verdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Bakanlık olarak, kadın girişimcilerin ticaret hayatına katılımlarını artırmak, yürüttüğümüz sosyal politikaların önemli bir parçasını oluşturuyor." dedi
Bakan Göktaş ile Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin katılımıyla, "Türkiye'nin Girişimci Kadınları İşbirliği Protokolü" için İstanbul'da bir otelde basın toplantısı düzenlendi.
Göktaş, burada yaptığı konuşmada, kadın girişimcilere destek olmak adına önemli bir protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini söyledi.
Bakanlık olarak Hepsiburada ile "Türkiye'nin Girişimci Kadınları İş Birliği Protokolü"nü imzalayarak uzun vadeli bir iş birliği sağlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Göktaş, "'Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye' hedefleri doğrultusunda kadınların ekonomik özgürlüklerine katkıda bulunmayı sürdürülebilir kalkınmanın itici bir gücü olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.
Kadın girişimcilere destek olmanın ülkenin kalkınmasına değer kattığını dile getiren Göktaş, "Bu anlamda kadını her alanda güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlık olarak, özel sektörle de iş birliği içinde kadın girişimciliğini ve istihdamını arttırmaya yönelik projeler hayata geçiriyoruz. Böylece daha çok kadının hayatına dokunmayı, daha çok insanın refahını artırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Bakan Göktaş, kadınların topluluklar için değer üreten doğal girişimciler olduklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Kadınlar, sahip olduğu bu eşsiz üretim potansiyeli, değişen koşullara uyum becerisi ve ileri görüşlülüğüyle ekonomik alanda büyük başarılara imza atmıştır. Bu anlamda, kadınların çok yönlü potansiyelini doğru değerlendirebilen işbirliklerini çok önemsediğimizi özellikle belirtmek isterim. Bu iş birlikleriyle, öncelikle kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda daha güçlü bir şekilde yer almalarını sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda kadın refahına ve ülke kalkınmasına yeni kaynaklar oluşturan bir dinamizm yakalamayı amaçlıyoruz."
"Yaşanan teknolojik gelişmeler alternatif girişimcilik fırsatları sunuyor"
Yaşanan teknolojik gelişmelerin alternatif girişimcilik fırsatları sunduğuna vurgu yapan Göktaş, özellikle e-ticaretin kadın girişimciliğini teşvik eden, son derece geniş imkanlar sağladığını aktardı.
Göktaş, kadın girişimcilerin dijital platformların esnek çalışma saatleri ile ev ve iş hayatları arasında denge kurabilecekleri bir ortama sahip olabileceğine dikkati çekerek, kadınların e-ticaretin getirdiği fırsat ve avantajlarla markalarını daha hızlı tanıtabildiklerini, yerel pazarlardan global pazarlama ağlarına doğru genişleyen ticaret ağına ulaşabildiklerini kaydetti.
Hepsiburada gibi e-ticaret platformlarının sundukları özel programlar, eğitimler, network oluşturma, mentorlük fırsatları ve finansal desteklerle kadınların iş kurma ve büyütme süreçlerinde önemli kolaylıklar sağladıklarını anlatan Göktaş, şöyle konuştu:
"Bugün Hepsiburada ile kurduğumuz iş birliğinin girişimci kadınların e-ticaret alanındaki becerilerini ve faaliyetlerini artırmalarına katkı sunacağına inanıyoruz. Bakanlık olarak, kadın girişimcilerin ticaret hayatına katılımlarını artırmak, yürüttüğümüz sosyal politikaların önemli bir parçasını oluşturuyor. 12. Kalkınma Planımız, bu politikaların yer aldığı somut adımları ve hedefleri içermesi, kadınların iş dünyasına katılımlarını kolaylaştıracak bir yol haritası sunması açısından kıymetlidir. Planda belirtilen hedefler çerçevesinde, 2028 yılı sonuna kadar, kadın işgücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
"Hayallerini gerçekleştiren her bir kadına teşekkür"
Bakan Göktaş, kadınların ekonomik hayata katılımlarına destek olmak, kadın girişimciliğini artırmak için çeşitli bakanlıklar ve kurumlarla kurdukları işbirliklerini hatırlatarak, "Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalarla, kadınların gücünü ve potansiyelini doğru bir şekilde yönlendirerek ülkemizin refahını artıracağına inanıyoruz. Ülke ekonomilerinin en aktif faaliyet alanı olan girişimciliğin, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında çok önemli bir katkısı var. İnsani değerleri, üretim kapasiteleri ve vizyoner bakış açıları ile çalışma hayatına büyük bir ivme kazandıran kadınların da bu alanda daha aktif rol almalarını istiyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.
TÜİK verilerine dikkati çeken Göktaş, şunları kaydetti:
"2024 yılı II. çeyreğinde, işveren ve kendi hesabına çalışanlar içinde kadın oranını yüzde 17,8 olarak kaydediyor. Bu oran bize daha çok kadına ulaşmamız, daha çok kadının girişimcilik hedeflerini desteklememiz gerektiğinin mesajını çok net bir şekilde veriyor. Biz bu mesaj doğrultusunda yeni adımlar atmaya, sağladığımız destekleri geliştirmeye kararlıyız. İş piyasalarına teknolojik araçlar ve dijital ağlar ile katılım sağlayarak ticari işlemleri kolaylaştıran Hepsiburada, kadın girişimcilerin başarıya ulaşmalarında önemli bir rol üstleniyor. Kadınların girişimcilik yolculuğunda onlara rehberlik eden bu platform, iş dünyasında fırsat eşitliği yaratmaya yönelik değerli katkılar sağlıyor. Bu anlamda, Hepsiburada'nın kadınlara sunduğu destek için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."
Göktaş, girişimci kadınların hayallerini gerçeğe dönüştürmelerini sağlayan ve onlara girişimcilik yolunda katkı sunan bu protokolün hayırlı olmasını temenni ederek hayallerini gerçekleştiren her kadına teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ile Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ardından Bakan Göktaş'ın da katılımıyla aile fotoğrafı çekildi.
Protokol kapsamında yeni uygulama ve desteklerle Türkiye'deki girişimci kadın sayısının artırılması ve bu yolla kadın istihdamının büyütülmesi hedefleniyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının temiz teknoloji alanındaki kadın girişimcileri desteklediği TÜBİTAK tarafından yürütülen Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı kapsamında kadın girişimciler ödüllerini yıl sonunda alacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının paydaş olarak yer aldığı, yürütücüsünün Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) olduğu, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) iş birliği ile yürütülen GCIP ve "Temiz Teknoloji Alanında Kadın Girişimciler için Yatırıma Hazırlık ve Küreselleşme" modülü çerçevesinde eğitimler verilerek kadın girişimcilerin projeleri destekleniyor.
GCIP Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı kapsamında kadın girişimcilerin temiz teknoloji alanındaki fikirlerini desteklemek ve ileriye taşımak adına başlatılan, proje başvurularını içeren yarışma kapsamında ise programa kabul edilen 37 takım arasında 23 kadın girişimci yer alıyor.
Programa kabul edilen 23 kadın girişimcinin Ulusal Akademi etkinliğinde sunulan eğitimleri ve kendilerine atanan mentörler ile çalışmaları devam ediyor.
Hızlandırıcı program kapsamında eğitimlerin tamamlanmasıyla birlikte temiz teknolojiler alanındaki yenilikçi iş fikirlerini geliştirme fırsatı elde eden kadın girişimcilere “Toplumsal Etkide Öncü Kadın Girişimci”, “Yenilikçi Kadın Girişimci”, “En İyi Gelişim Gösteren Kadın Girişimci”, “Genç Kadın Girişimci” olmak üzere 4 kategoride destek sağlanacak.
Başarılı olan kadın girişimciler yıl sonunda düzenlenecek Ulusal Ödül Töreninde ödüllerine sahip olacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında kadınlar ve kız öğrencilere yönelik İstihdam Garantili Mesleki Teorik ve Pratik Eğitim Programı iş birliği protokolü imzalandı
Bakanlıktaki imza törenine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Burada konuşan Yenigün, ülkelerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasının, kadınların hayatın her alanındaki katma değer yaratma çabalarıyla mümkün olduğunu belirterek, Türkiye'nin güçlü kadın, aile, toplum hedefiyle, son 20 yılda kalıcı düzenlemelere imza attığını söyledi.
Alınan önlemler ve teşviklerin, kadın istihdamında olumlu gelişmeler sağladığını ifade eden Yenigün, gelecek dönemde kadın eliyle fark yaratan üretim ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla kadın girişimciliği alanındaki çalışmalara devam edileceğini anlattı.
Yenigün, kadınların girişimcilik beceri ve kapasitelerini arttırmak amacıyla "kadingirisimci.gov.tr" adıyla web sitesini de hayata geçirdiklerini belirterek, "Tüm bu çalışmaların yanı sıra bakanlığımız ve özel sektör işbirliğinde mühendis olmak isteyen kız öğrencileri her alanda destekleyerek, mesleğin örnekleri haline gelebilmeleri amacıyla 'Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni yürütüyoruz. Proje 2016'dan beri devam etmekte. Projenin üniversite programı kapsamında, mühendislik fakültelerinde eğitim alan toplam 931 kız öğrenciyi destekledik." diye konuştu.
"İstihdam edilme fırsatı elde edecekler"
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan işbirliği protokolüyle kadınların ve kız öğrencilerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi yoluyla istihdamlarının artırılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Yenigün, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda imzaladığımız protokol ile kadınlara yönelik 'İstihdam Garantili Mesleki Teorik ve Pratik Eğitim Programı' oluşturulacak. Eğitim programını başarıyla tamamlayan katılımcılar, onaylı sertifika almaya hak kazanacak ve istihdam edilme fırsatı elde edecek. STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarının son sınıflarında öğrenim gören kız öğrencilere, OSTİM Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren firmaları ziyaret etme ve firmalarda staj yapma imkanı sunulacak. Bu protokolün imzası ile birlikte 'teknik çalışma grubunun' hızlıca oluşturulmasını ve bu kapsamda yürütülecek faaliyetlerin uygulamaya dönüşmesini diliyorum."
OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın da protokolün hayırlı olmasını temenni ederek, kadınların istihdama katılımına ilişkin, ekosistemlerinde birçok başlık olduğunu kaydetti.
Aydın, "Kadınları istihdamda, girişimcilikte en öne getirebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınlara her zaman öncelik tanımaya çalışıyoruz, çalışanlarımızın yüzde 50'den fazlası kadınlardan oluşuyor." dedi.
Konuşmaların ardından Yenigün ile Aydın iş birliği protokolünü imzaladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, e- ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkanı getireceklerini açıkladı.
Bakan Göktaş, bu yıl “Kooperatifler Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek İnşa Eder’ temasıyla kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Göktaş, kooperatiflerin sürdürülebilir kalkınma ve istihdamı artırmada önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Kooperatiflerin geçmişten günümüze her daim toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlara çözüm üreten önemli kuruluşlar olduğunun altını çizen Bakan Göktaş, bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladıkları Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü ile 81 ilde birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Bakan Göktaş, “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında kadın kooperatiflerini desteklemeye devam ettiklerini belirterek, “Kadınlar, kooperatifler aracılığı ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi iş fırsatlarını yaratıyor ve yaşam kalitelerini yükseltiyorlar” dedi.
Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları aracılığıyla 910 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini belirten Bakan Göktaş, “Kadın, ülke olarak geleceğe güvenle bakabilmemizin anahtarıdır. Güçlü bir ülkenin temelinde kadınlarıyla güçlü olan bir toplum vardır. Bu kapsamda, 1.012 yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek olduk. Ürün geliştirme, gıda güvenirliği ve ürün hikayeleştirme gibi konularda toplamda 1200 kişiye eğitim verdik. Gerçekleştirdiğimiz tüm bu faaliyetlerden, bugüne kadar yaklaşık 45.000 den fazla kişi faydalandı” dedi.
Göktaş, Bakanlık olarak verdikleri danışmanlık hizmeti ile kadın kooperatiflerinin ürünlerinin bu topraklara has olduğunu gösteren 'coğrafi işaret' almalarına kolaylık sağladıklarını vurguladı.
“Ben De Varım” devreye giriyor
Ayrıca “Kooperatifler E-Ticaret ile Daha Güçlü” temasıyla, Bakanlığımız Kadın Kooperatifleri Ağı Web Portalında kayıtlı olan ve e-ticaret yapan kadın kooperatiflerimizin görünürlüklerini artırmalarına ve ekonomik yönden güçlenmelerine destek olduklarını belirten Bakan Göktaş, şunları söyledi:
“Bu doğrultuda https://kadingirisimci.gov.tr/ web sitemizde bugün itibarıyla “Ben De Varım” uygulamasını kullanıma açıyoruz. Attığımız bu adım ile e-ticaret yapan kadın kooperatiflerinin web sayfalarına https://kadingirisimci.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek. Böylece e- ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek bir platform üzerinden erişim imkânı getiriyoruz.”
Kooperatiflerin kadınlar için önemli olduğunu ve bu alanda farkındalık yaratmak, sorunlara dikkat çekmek ve çözüm üretmek için ilgili taraflarla çeşitli protokoller de imzaladıklarını belirten Bakan Göktaş “Bu kapsamda geçtiğimiz gün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ile “IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü” imzaladık. Bu protokol ile TKDK tarafından kadın girişimcilerin ve kadın kooperatiflerinin kırsal kalkınma desteklerinden daha etkin faydalanmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Bakan Göktaş, protokol kapsamında kırsalda yaşayan kadınlara ücretsiz “TKDK Proje Hazırlama Eğitimi” verileceği müjdesini vererek, “Bakanlık olarak ivme kazandırdığımız kadın girişimciliği çalışmalarını TKDK ile iş birliğinde daha da çok kadına ulaşarak yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Bakanlık olarak, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Bakan Göktaş “Bu vesileyle, tüm kooperatiflerin 6 Temmuz Uluslararası Kooperatifler Günü’nü kutluyorum.” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında kadın girişimcilerin desteklenmesine yönelik Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü imzalandı.
Bakanlıkta gerçekleşen imza protokolünde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, ülkelerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasının, kadınların hayatın her alanında katma değer yaratmasıyla mümkün olduğunu belirtti.
Kadınların bilgi, yetenek ve tecrübelerinden faydalanmayan ülkelerin sosyal kalkınmada geride kalacağını, bu konunun uluslararası alanda yakından takip edildiğini dile getiren Erkan, Birleşmiş Milletlerin 2025 yılını Uluslararası Kooperatifler Yılı ilan ettiğini anımsattı.
Türkiye'de hayata geçirilen yasal uygulamalar ve teşviklerle kırsaldaki kadınların güçlenmesi noktasında önemli gelişmeler yaşandığını bildiren Erkan, kadın kooperatiflerinin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çözümler üretilen ve kadın kooperatiflerini güçlendirmeye devam eden çalışmalara ilişkin de bilgi verdi.
Süreyya Erkan, şunları kaydetti:
"İmzaladığımız IPARD Programına İlişkin İşbirliği Protokolü ile kadın kooperatiflerimiz için önemli bir çalışmayı daha yürürlüğe koyuyoruz. Bu protokolle, IPARD desteklerinden yararlanmada kadınlara ücretsiz proje hazırlama eğitimi imkanı sunacağız. Bu eğitim özellikle kırsal alanda faaliyet gösteren kadın kooperatifleri için önem arz etmekte. Kadınlarımız aldıkları bu proje hazırlama ve uygulama eğitimleri sayesinde proje yazma ve sonrasında uygulama konusunda deneyim kazanacaklar. Diğer taraftan protokolümüzde yer alan kadın girişimciliğinin güçlenmesine yönelik maddelerle de Bakanlığımızın ivme kazandırdığı kadın girişimciliği çalışmalarının TKDK işbirliğinde daha da çok kadına ulaşarak yaygınlaştırılmasını sağlayacağız."
"Kırsal kalkınmanın olmazsa olmazı kadın emeği"
TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı da protokolle hedeflerinin, kadın girişimcilerine sağlanan destekleri artırmak, onların iş hayatında daha aktif ve başarılı olmalarına yardımcı olmak olduğunu vurguladı.
Kırsal kalkınmanın olmazsa olmazının "kadın emeği" olduğuna dikkati çeken Antalyalı, "TKDK olarak, IPARD III Programı çerçevesinde sunduğumuz hibe ve desteklerle özellikle kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesini ve böylelikle kırsal kalkınmanın daha kapsayıcı hale gelmesini amaçlıyoruz." dedi.
TKDK olarak yaptıkları çalışmalara da değinen Antalyalı, kadınların iş gücüne katılım oranının artırılması, kooperatiflerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi adına attıkları adımın ülkeye ve geleceğe önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, “Bakanlık olarak girişimci olan ve girişimci olmayı hedefleyen kadınlar için eğitim, araştırma, finansal destek ve mentorluk çalışmalarını tek bir platformda topladık. Kadın girişimciler ihtiyaç duydukları bilgi ve desteklere https://kadingirisimci.gov.tr/ web sitemiz üzerinden ulaşıyor.” dedi
Bakan Göktaş, Bakanlık olarak güçlü kadın, güçlü aile, güçlü Türkiye hedefiyle, kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla büyük bir kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bu kapsamda Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” ile kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve kadınların gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarının kolaylaştırılmasına yönelik iş birliği yaptıklarını hatırlattı.
Göktaş, “Türkiye’de kadın girişimci sayısını artırmayı, mevcut kadın girişimcilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda bakanlık olarak girişimci olan ve girişimci olmayı hedefleyen kadınlar için eğitim, araştırma, finansal destek ve mentorluk çalışmalarını tek bir platformda topladık. Kadın girişimciler ihtiyaç duydukları bilgi ve desteklere https://kadingirisimci.gov.tr/ web sitemiz üzerinden ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.
Web sitesinde kadın girişimciliği alanında kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan hizmetlerin yer aldığını belirten Göktaş, şunları kaydetti:
“Kadın girişimciler destek ve teşvikler başlığı altında, bakanlıklar, KOSGEB, Kredi Garanti Fonu, bankalar, kalkınma ajansları gibi kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan destek ve teşviklere kolayca ulaşabiliyor. Ayrıca Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğümüz “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında kadın kooperatiflerinin ve ürünlerinin tanıtımı başta olmak üzere kooperatifler arasında iş birliği ağı oluşturmalarına destek olan 593 kadın kooperatifinin kayıtlı olduğu Kadın Kooperatifleri Web Portalına (www.kadinkoop.org) da erişerek, kadın kooperatiflerinin çalışma alanlarına ilişkin bilgi sahibi oluyor. Kadın girişimcilerimiz yine web sitesi üzerinden Bakanlığımızca yürütülen “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi” kapsamında oluşturulan dijital portaldaki (www.geleceginikurangenckadinlar.org) fırsatlar haritasında iş, staj, eğitim ve girişim desteklerinden yararlanıyor. Asistan desteği ile yapay zekanın avantajlarından faydalanarak sorularını yazıp, ihtiyaç duydukları bilgiye daha kısa sürede ulaşabiliyor.”
Göktaş, web sitesinde kadın girişimciliği alanındaki mevcut duruma ve verilere ilişkin güncel bilgilerin ve kadınlara ilham vermesi amacıyla rol model girişimci kadınların başarı hikâyeleri ve iyi uygulama örneği olan proje ve çalışmaların da yer aldığını belirterek, ayrıca site üzerinden kadın girişimciliği alanındaki faaliyetlere ilişkin haberler, kadın girişimciliği konusunda düzenlenecek etkinlikler ve yapılacak çalışmalara ilişkin duyurular ile girişimcilik ve kadın girişimciliği özelinde hazırlanan yayınlara ulaşılabildiğini ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Sahip olduğumuz, dünyada eşi benzeri az bulunan bir hukuki mevzuat ve sıfır tolerans ilkesi doğrultusunda şiddetle mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdürdük, sürdürüyoruz. Çok güçlü mevzuatlarımızla kadınların yanındayız. Bunun dışında oluşturulmak istenen algılara inanmayın." dedi
Bakan Göktaş, AK Parti İzmir İl Başkanlığının bir otelde düzenlediği "Kadın Buluşması"nda, "Güçlü Kadın, Güçlü Türkiye" anlayışıyla Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda büyük bir azim ve kararlılıkla çalıştıklarını söyledi.
Kadının dokunduğu her işin veriminin arttığını, zorlukların kolaylaştığını, her düzenin ahenk bulduğunu ifade eden Göktaş, "Attığımız her adımla Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınların eğitime, sağlığa, diplomasiye ve iş dünyasına katılımları, ülkemizin yükselen dinamiklerinden biri haline geldi. Biz de Bakanlık olarak, hayatı bu derece anlamlı kılan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda daha da güçlü kılmak için çalışıyoruz" diye konuştu.
Kadının her alanda aktif rol almasının Türkiye'nin daha sağlam temeller üzerinde yükselmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Göktaş, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 22 yılda kadınların hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi, refahının artırılması, her alanda etkin şekilde yer almaları için önemli adımlar attık. Kadınların karar alma mekanizmalarında daha fazla söz hakkına sahip olmaları için büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra kadın yaşamını sarsan, aile ve toplum huzurunu tehdit eden şiddet karşısında olan duruşumuzdan asla taviz vermedik. Sahip olduğumuz, dünyada eşi benzeri az bulunan bir hukuki mevzuat ve sıfır tolerans ilkesi doğrultusunda şiddetle mücadelemizi büyük bir kararlılıkla sürdürdük, sürdürüyoruz. Çok güçlü mevzuatımızla kadınların yanındayız. Bunun dışında oluşturulmak istenen algılara inanmayın. Türkiye'ye güç veren kadınlarla gönül birliği yaparak önümüze çıkan tüm engelleri ve cam tavanları bir bir aşıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunda da yüz yıl boyunca attığımız önemli adımlarda da kadınların varlığı hep belirleyici oldu. Bu anlamda kadınları ekonomik alanda güçlendirmeye yönelik politikalar yürütmeyi, ülkemizin geleceği açısından önemli bir mesele olarak görüyoruz."
Bakan Göktaş, Adana'dan İzmir'e, Bursa'dan Kars'a yurt genelinde kadın girişimciliğini ve istihdamını artıran çalışmalar yürüttüklerini belirterek, mesleki eğitimlerden girişimcilik desteklerine kadar çok yönlü bir anlayışla kadınların ekonomik hayata katılımını teşvik ettiklerini söyledi.
"Yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 36’ya çıkardık"
Özellikle kız çocuklarımızın eğitimi ve kariyerleri için özel çaba sarf ettiklerini vurgulayan Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:
"Biliyoruz ki Türkiye'nin gelişmesinde ve ilerlemesinde kadınların rolü her zaman hayati bir unsur olmuştur. Bu alanda yürüttüğümüz çalışmalarla 2002'de yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılım oranını 2023'te yüzde 36'ya çıkardık. 12. Kalkınma Planımızda, kadınların geleceğine dair önemli hedefler belirledik. 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40'a, kadın istihdam oranını ise yüzde 36'ya yükseltilmeyi hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla iki önemli protokol imzaladık. Bu protokollerden biri kadın istihdamını ve girişimciliğini artırmaya yönelik. Bu kapsamda başlattığımız yeni bir projeyle temiz teknoloji alanında kadın girişimcilerin şirketlerini büyütme süreçlerine destek oluyoruz."
Bakan Göktaş, proje kapsamında "kadingirisimci.gov.tr" adıyla bir web portalı kurduklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Kadın girişimciler için her türlü desteği tek bir portal ile bir araya getirdik. Diğer taraftan girişimcilik, finansal okuryazarlık, teknoloji becerileri gibi uygulamalı eğitimlerin yer alacağı bir Kadın Girişimcilik Akademisi kurmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ne eğitimde ne istihdamda olan kadınlar için 'Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi'ni hayata geçirdik. Mühendis olmak isteyen öğrencileri desteklemek amacıyla 'Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni başlattık. 'Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı' ile de kadınların değişen iş gücü piyasasına tam, eşit ve etkin katılımlarını artırmayı hedefliyoruz. Kadınların gücünü ve potansiyelini doğru bir şekilde yönlendirdiğimizde ülkemizin refahını artıracağımıza yürekten inanıyoruz."
"Kadınları daha da güçlendirecek yeni düzenlemeler hayata geçirmeyi planlıyoruz"
Bir yandan kadınların ekonomik hayatlarına destek olurken diğer yandan aile yaşamlarında da yanlarında olmaya gayret ettiklerini dile getiren Göktaş, "Hayatın bize sunduğu en güzel hediye olan çocuklarımızın doğumu ve anne bakımına ihtiyaç duydukları dönemde ailelerin sorumluluğunu paylaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de kadınları daha da güçlendirmek için yeni düzenlemeler ve yeni uygulamalar hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.
Bakan Göktaş, bu hedefimiz doğrultusunda esnek ve uzaktan çalışma modeli ve mahalle tipi kreşler gibi uygulamalara yönelik çalışmalarımızı başlattıklarını hatırlatarak, "Özellikle 0-3 yaş arası çocuklara yönelik mahalle odaklı kreş modelimizle bakım ve eğitim hizmeti veren kurumların sayısının artmasını önemsiyoruz. Ülke geneline yaygınlaşmasını arzuladığımız bu model ile kadınların ev ve iş hayatı arasında tercih yapmak zorunda kalmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Kadının yaşamını kolaylaştıran, kadını güçlendiren her politikanın güçlü Türkiye hedeflerimize bizleri biraz daha yaklaştırdığına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Artık İzmir'in daha fazla zaman kaybetmesine izin veremeyiz"
Yerel yönetimlerin ülkenin ve şehirlerin geleceğini şekillendirmede önemli vizyon üstlendiğini aktaran Göktaş, kendisinin siyasete Belçika'da yerel yönetimlerden başladığını, güçlü yerel yönetimlerin siyasete etkisine yakından şahit olduğunu belirtti.
Kadınların yerel yönetimlerde etkili olmasını çok değerli bulduğunu vurgulayan Göktaş, şunları kaydetti:
"Kadının yerel yönetimlerde yer alması, toplumun farklı kesimlerinin ihtiyaç ve beklentilerini anlamada çok önemli bir husustur. Vatandaşın ihtiyaçları doğrultusunda politikalar geliştirmede ise kadınların perspektifi her zaman fark yaratır. 31 Mart'tan sonra, Cumhur İttifakımızın adayları olan Ceyda Bölünmez Çankırı ile Konak'ta, Saliha Özçınar Kutlu ile Kiraz'da, Gümüş Saime Bucaklıoğlu ile Güzelbahçe'de, Sema Akıncı ile Dikili'de bu farkı çok net bir şekilde göreceğimize yürekten inanıyorum. İzmir, her köşesinde bir cennet saklı olan nadide bir şehir. İhmal edilmesi sadece İzmir için değil, Türkiye için büyük bir kayıp."
Bakan Göktaş, konuşmasına şöyle devam etti:
"Artık İzmir’in daha fazla zaman kaybetmesine izin veremeyiz. Hamza Dağ başkanımız, İzmir'in kaybettiği zamanı telafi edecek, İzmir'in çehresini değiştirecek projelerle geliyor. İzmir'e hak ettiği hizmetleri sunacak kadın dostu projelerle geliyor. Kadın, erkek, genç, yaşlı 7'den 77'ye İzmir'in güzel insanlarına hizmet etmek için geliyor. Kadınlar için, yaşam merkezleri, kreşleri, sosyal tesisleri, ulaşım ve finans destekleri ile geliyor. Hamza Dağ başkanımız, eşsiz şehir İzmir'i, gerçek belediyecilikle buluşturacak, hak ettiği yere taşıyacak. Bu başarı da en çok sizin desteğinizle gerçekleşecek. 1 Nisan'da çocuklarımızın, kadınların, ailelerin ve tüm İzmirlilerin gerçek belediyeciliğe ve yepyeni bir İzmir’e uyanacağına yürekten inanıyorum."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Herkesi bu adaletsizliğe karşı sesimizi yükseltmeye ve Filistin halkının daha parlak, daha barışçıl bir geleceği için birlikte durmaya çağırıyoruz." dedi.
Bakan Göktaş, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun 68'inci Oturumu için geldiği New York'ta, Bakanlık ile Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından düzenlenen "Türk ve Yabancı Kadın Liderler ve STK Başkanları Buluşması" ile iftar programına katıldı.
Türkevi'nde, moderatörlüğünü Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat'ın gerçekleştirdiği programda konuşan Göktaş, Filistin gibi çok sayıda ve yıkıcı krizlerle karşı karşıya olunan bu dönemde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti.
Gelecek nesiller için daha güvenli bir dünya sağlamanın tek yolunun kadınların ve kız çocuklarının haklarını korumak ve onları hayatın her alanında güçlendirmek olduğunu aktaran Bakan Göktaş, "Kadınların onurlu işlerde çalışabilmesi, üst düzey yönetim pozisyonlarında yer alabilmesi, medyada güçlü temsil edilebilmesi, karar alma süreçlerine katılabilmesi ve toplumda genel olarak ön plana çıkabilmesi yönündeki tüm çabaları canıgönülden kutluyorum." diye konuştu.
Türkiye'de son 21 yılda anayasa ve kanunlarda kadına yönelik önemli ilerlemelerin kaydedildiğini ifade eden Göktaş, şunları söyledi:
"Anayasanın 10. maddesinde yapılan değişiklikle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı güvence altına aldık. 2002'de yürürlüğe giren Yeni Türk Medeni Kanunu'nda, kadınlarla erkekler arasındaki ayrımcılığı sona erdirmeye yönelik önlemleri içeren düzenlemeler yaptık. Kadınların ve kız çocuklarının eğitim ve istihdama katılımını destekleyen faaliyetleri hızlandırdık. Ailede ve toplumda kadını erkekle eşitleyen, kadın emeğini görünür kılan yeni düzenlemeleri hayata geçirdik. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun ile şiddet, ihmal ve istismara karşı mücadelemiz güçlü bir hukuki zemine kavuşmuştur."
Eğitimin, kadının sosyal statüsünü artırmanın yanı sıra aile içindeki işlevini de güçlendirdiğini belirten Göktaş, "Türkiye'de kadınların ve kız çocuklarının eğitim ve öğretimine destek olmayı önceledik. Kadınların okuryazarlığını ve kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak için seferberlik başlattık. Kadınların iş-yaşam entegrasyonunu destekleyen tedbirleri hayata geçirdik." dedi.
Doğum ve ebeveyn izni kapsamında önemli düzenlemeler yaptıklarını, evde bakım desteği, kreş desteği, işyerlerinde kreş zorunluluğu, sigorta primi destekleri, yarı zamanlı çalışma, esnek çalışma gibi uygulama ve teşvikleri hayata geçirdiklerini aktaran Bakan Göktaş, şöyle konuştu:
"Mesleki Eğitim Kursları, İşbaşı Eğitim ve Girişimcilik Eğitim Programları ile kadınların iş gücüne katılmasını ve becerilerini geliştirmesini teşvik ettik. 2002 yılında yüzde 25,3 olan kadın istihdam oranını yüzde 31,4'e, yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılma oranını da yüzde 35,9'a çıkardık. Türkiye'de kadın istihdamının artmasındaki en önemli etkenlerden biri kadın girişimcilerimizin sektöre rol model olma başarısını göstermesidir. Kadın girişimcilerimizin gücüne inanıyoruz. Girişimcilik, bilgi ve deneyimle yenilikçi fikirlerin itici gücüdür. Bu konuda her türlü çaba ve gayreti önemsiyor ve bu yolda atılan her adımı gönülden destekliyoruz. Girişimciliği ekonomik büyümenin önemli bir bileşeni olarak görüyor ve kadın girişimci sayısını artırmayı hedefliyoruz. Kadın kooperatiflerini de kadın girişimciliği ve kadın istihdamı açısından benzersiz bir iş modeli olarak görüyoruz. Bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında varlıklarını artıran kadınlar, dijital teknolojilerde ve inovasyonda öncülük yaparak Türkiye'nin küresel rekabetteki konumunu güçlendiriyor. Bu bağlamda, iş gücü piyasasının değişen ihtiyaçlarını ve yeni ortaya çıkan meslek alanlarını dikkate alarak, kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kariyer yapmalarını teşvik etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Kadının hayatın her alanında güçlendirilmesi
Bakan Göktaş, kadınların tüm karar alma mekanizmalarına aktif katılımını, sosyal ve kamusal hayatta aktif rol almasını, sorunlarına çözüm bulunmasını sağlamak için çalıştıklarını belirterek, "Bakanlık olarak önümüzdeki dönemde de kadının hayatın her alanında güçlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kadının gücüne inandığımızı ve onların önünü açmak için elimizden geleni yaptığımızı vurgulamak isterim." dedi.
Bakan Göktaş, şunları kaydetti:
"Kadınların maruz kaldığı çatışma kaynaklı şiddete karşı birlik olup sesimizi yükseltmemiz gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Filistin'de kadınlar ve çocuklar her an şiddete ve vahşete maruz kalıyor. Bu zulme bir an önce son verilmeli ve çözüm için adımlar atılmalıdır. Bu noktada kadınların çatışmaların çözümünde büyük etkisi olduğunu vurgulamak isterim. Kalıcı ve sürdürülebilir barışın ancak kimsenin dışlanmadığı bir süreçten ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin de belirttiği gibi, 'Toplumun temel ve dönüştürücü parçası olan kadınların yer almadığı bir barış sürecinin başarıya ulaşması beklenemez.' Bu doğrultuda, herkesi bu adaletsizliğe karşı sesimizi yükseltmeye ve Filistin halkının daha parlak, daha barışçıl bir geleceği için birlikte durmaya çağırıyoruz."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, güçlü bir ekonominin ancak kadınları desteklemek ve kadın girişimcileri güçlendirmekle mümkün olduğunu belirterek, "Türkiye'nin ikinci yüzyılının kadın girişimcilerin üretimde, inovasyonda, kalkınmada ve sürdürülebilirlikte atılım yapacağı bir dönem olacağına inancımız tamdır." dedi.
Bakan Göktaş, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), BM Kadın Birimi işbirliğinde düzenlenen "Piyasalara ve finansmana erişim yoluyla krizdeki tüm kadınların ekonomik toparlanmasını hızlandırmak, ekonomiyi kadın işletmeleriyle büyütmek" konulu yan etkinlikte konuştu.
Konuşmasına Filistinli kadınların "gösterdiği direnç ile onların güçlerine" yönelik takdirlerini dile getirerek başlayan Göktaş, Filistin'deki zulmün sona ermesine yönelik çağrılarını yineledi. Göktaş, "Filistin'de olduğu gibi dünyanın birçok yerinde yıkıcı krizler ve çatışmalarla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması artık her zamankinden daha önemli. Kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması dünya barışı için şarttır. Gelecek nesillere daha güvenli, daha müreffeh ve daha adil bir dünya bırakmanın tek yolu kadınları hayatın her alanında güçlendirmektir." ifadelerini kullandı.
Kadınların çalışma hayatına aktif katılımını, aileyi ve toplumu güçlendiren temel bir değer olarak tanımlayan Göktaş, şunları söyledi:
"Devletler ancak kadınların gücü, bilgeliği ve üretkenliği sayesinde gerçek bir ekonomik güç haline gelebilir. Ülkelerin sürdürülebilir kalkınması, kadınların iş gücüne katılımının artırılmasına bağlıdır. Bu amaçla kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi önceliklerimiz arasındadır. 12. Kalkınma Planı'nın kadınların çalışma hayatına katılımının önemine yaptığı vurgu bunun en somut göstergesidir. Kalkınma planında 2028 yılı sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranının ise yüzde 36,2'ye çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda kadınlara yeni iş olanakları sağlamaya ve özellikle kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyoruz. Günümüzde girişimci kadınlar sadece kendi hayatlarını değil, istihdam yaratma potansiyelleriyle çevrelerini ve toplumu da olumlu yönde etkiliyor. Yeni girişimler yaratmanın yanı sıra mevcut sektörlerde inovasyonu da teşvik ediyorlar. Bu nedenle, Türkiye'de sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için kadın girişimcilerin sayısının artırılması büyük önem taşımaktadır. Kadınların Türkiye'nin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağına olan inancımız tamdır."
"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa dileklerini ileten Göktaş, "Doğal afetler sadece yapılara zarar vermekle veya fiziksel acılara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda etkilenen nüfusun sosyal ve ekonomik dokusu üzerinde de önemli yıkımlar yaratır. Bu çerçevede Bakanlığımız, depremin yaralarını sarma çalışmaları kapsamında sosyal yardım ve psikososyal destek hizmetlerine öncülük etmiştir. Çocuklar, engelliler, yaşlılar ve kadınların özel gereksinimlerini göz önünde bulundurarak deprem sonrası ihtiyaçlara uygun acil müdahale programları geliştirdik." dedi.
Özellikle kadınlar bağlamında, kriz ve afet sonrası toparlanmada girişimciliğin katkılarından etkin bir şekilde yararlandıklarını bildiren Göktaş, şöyle konuştu:
"Kadın Girişimciler Derneği ve UN Women tarafından afet sonrası, deprem bölgelerinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla yapılan çalışmada, kadın girişimcilerin ticari ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için öncelikli ihtiyaçlarının hibe, personel ve ekipman desteği olduğu kaydedilmiştir. Bakanlığımız, deprem bölgesindeki kadınların hayatlarını yeniden inşa etmeleri, yıkımın olumsuz etkilerinden kurtulmaları, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmeleri için yeni hizmet birimleri kurarken, kadın girişimcileri de desteklemektedir. Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya gibi depremden etkilenen illerde çadır ve konteyner kentlerde iş atölyeleri kurulmuştur. Ülke genelindeki kadın kooperatiflerinin de destek verdiği bu girişim, hem ekonomik hem de manevi destek sağlamıştır. Kadınlar, dikiş, nakış gibi faaliyetlere katılırken hem yeni beceriler kazanmakta hem de yaşadıkları travmayı atlatırken kendilerinin, hayatta kalanların ihtiyaçlarını karşılamaktadır."
Kadınların iş gücüne katılımı
Güçlü işbirlikleriyle kadınların iş gücüne katılımını artırmak ve kadın girişimciliğini desteklemek için çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Göktaş, "Kadınların toplumda güçlü bireyler olarak var olabilmeleri ancak kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı bir iş ortamında mümkündür. Bu kapsamda kadınların ekonomik hayatın içinde daha fazla yer almalarını sağlamak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz." diye konuştu.
Göktaş, "Finansal Okuryazarlık ve Kadının Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri" ile 2018'den bu yana 751 bin kadına destek olduklarını, kadınların ekonomik yardım, teşvik ve destek mekanizmalarına erişimini kolaylaştırdıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Kooperatifler Yoluyla Kadının Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımını teşvik ediyoruz. Bakanlıklarımızla birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla 1008 yeni kadın kooperatifinin kurulmasını sağladık. Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi ile ülkemizde eğitim almayan ve istihdam edilmeyen 18-29 yaş arası genç kadınların iş, staj ve eğitime erişimlerine destek sağlıyoruz. Mühendis olmak isteyen kız öğrencileri desteklemek ve mesleklerinde öne çıkmalarına yardımcı olmak amacıyla 'Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'ni yürütüyoruz. 18 Ocak'ta gerçekleştirdiğimiz 'Kadın Girişimciliğinde Yeni Ufuklar' toplantısında kadın girişimciliğinin mevcut durumunu, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele aldık. 30 Ocak 2024 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle 'Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara' programını başlattık. Etkinlikte kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını güçlendirmeye yönelik iki önemli işbirliği protokolüne imza attık. Bu protokoller ile kadınların gelir getirici faaliyetlere katılımını kolaylaştırmayı ve istihdam olanaklarını artırarak kadınları güçlendirmeyi hedefliyoruz. Korunmaya muhtaç çocuklar, engelliler, yaşlılar ve şiddet mağduru kadınların psikososyal refahını desteklemek için de harekete geçtik. Çok yakında uygulamaya başlayacağımız 'Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı' ile kadınların değişen iş gücü piyasasına tam, eşit ve etkin katılımını artıracağız."
Güçlü bir ekonomi olmanın ancak kadınları desteklemek ve kadın girişimcileri güçlendirmekle mümkün olduğuna vurgu yapan Göktaş, "Türkiye'nin ikinci yüzyılının kadın girişimcilerin üretimde, inovasyonda, kalkınmada ve sürdürülebilirlikte atılım yapacağı bir dönem olacağına inancımız tamdır. Kadınların çalışma hayatında hak ettikleri yeri almaları, iş gücüne aktif olarak katılmaları ve üretimin içinde yer almaları için elimizden geleni yapıyoruz. KAGİDER ve Hepsiburada'nın kadınları güçlendirerek geleceğimize katkı sağladığını açıkça görebiliyorum." dedi.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Program, Politika ve Hükümetlerarası İlişkiler Direktörü Sarah Hendriks'in de konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Women20 W20/G20'nin Kurucusu ve AW20'nin Kurucu Ortağı Elvira Marasco'nun moderatörlüğünde KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır, Birleşmiş Milletler Kadın Türkiye Direktörü Asya Varbanova ve Türkiye Hayırseverlik Fonu (TPF) İcra Direktörü Şenay Ataselim Yılmaz'ın katıldığı panel düzenlendi.
Toplantıya, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, KEFEK Başkanvekilleri AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu da katıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Kalkınma Planıyla 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz." dedi
Bakan Göktaş, Şişli'deki bir otelde düzenlenen "Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, hayatın her alanında üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, sağlıklı ve güçlü bir toplumun teminatı olduğunu söyledi.
Kadının toplumdaki yerini güçlendirmenin ve kadın-erkek eşitliğini sağlamanın, asli vazifeleri olduğunu vurgulayan Göktaş, son 22 yılda kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik hayatta daha etkin yer almaları için büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini anlattı.
Kadınların iş ve ev arasında tercih yapmak zorunda kalmamaları için çalıştıklarını aktaran Göktaş, "0-3 yaş grubunu kapsayacak şekilde kreş modelini, aynı zamanda sanayilerdeki kreşleri de yaygınlaştırmayı önemsiyoruz. Çünkü girişimci kadınlar, istihdam yaratma potansiyelleriyle sadece kendi hayatlarını değil, aynı zamanda çevreleri ve toplumu da olumlu yönde etkiliyorlar." diye konuştu.
"Bugüne kadar 800 binden fazla kadına destek olduk"
Göktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kadının güçlü bir birey olarak toplumda var olabilmesi, ancak ve ancak kadın-erkek eşitliği sağlanmış bir çalışma hayatıyla mümkündür. Bu kapsamda kadınların daha fazla ekonomik hayatta yer almaları için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Finansal okuryazarlık ve kadınların ekonomik güçlenmesi seminerleriyle kadınların ekonomik destekler, teşvikler ve başvuru mekanizmalarına daha kolay ulaşmalarına imkan sağlıyoruz. Bu seminerleri 2018 yılında başladık ve bugüne kadar 800 binden fazla kadına destek olduk."
Mühendis olmak isteyen kız öğrencileri desteklemek ve mesleğin önde gelen isimleri olmalarını sağlamak amacıyla "Türkiye'nin Mühendis Kızları" projesini yürüttüklerini anlatan Göktaş, 18 Ocak'ta gerçekleştirdikleri kadın girişimciliğine yeni ufuklar toplantısıyla kadın girişimciliğinin mevcut durumunu, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ele aldıklarını ifade etti.
"Türkiye Yüzyılı'nın kadınların yüzyılı olacağına yürekten inanıyoruz"
Kalkınma planıyla 2028 yılı sonuna kadar kadının iş gücüne katılma oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını ise yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Göktaş, şunları kaydetti:
"Kadınların sözü çoğaldıkça, sesi gür çıktıkça bir parçası olduğu toplumun da sesi çoğalır, sesi gür çıkar. Kadın, aile ve toplumun temelleridir. Elinde kalemiyle sınıfta bir öğretmen, önünde bilgisayarıyla bir mühendis, yazdığı reçetelerle şifa olan bir doktor... Kadınlar toplumu ilmek ilmek işleyen birer sanatkardır. Tarihimizin her döneminde bizlere ışık tutan, yol gösteren öncü kadınlar olmuştur. Hayme Ana'dan Gevher Nesibe Hatun'a, şair Nigar Hanım'dan Fatma Aliye'ye kadar tarihimizde azimleriyle ve mücadeleleriyle iz bırakan nice kadınlar vardır. Nice Türk kadını vardır. Kadının içinde olmadığı, yer bulmadığı hiçbir ekonomik, kültürel ve siyasi hareket başarıya ulaşamaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye Yüzyılı'nın kadınların yüzyılı olacağına yürekten inanıyoruz. Bu güçlü vizyonla güçlü Türkiye'nin güçlü yarınına attıkları her adımı destekliyoruz. Bakanlık olarak, kadının çalışma hayatındaki hak ettiği yeri alması, iş gücüne aktif bir biçimde katılması ve üretimde söz sahibi olmasının önemine olan inancımız tamdır."
Konuşmaların ardından, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Göktaş'a plaket verdi. Programa, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Valisi Davut Gül, ödül alan kadınlar ve davetliler katıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Ülkemizi her alanda yükselen bir değer haline getiren kadın girişimciliğini güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına yaygınlaştıracağımız uygulamalarla kadınların ev ve iş hayatındaki rolleri arasında tercih yapma zorunluluğunun önüne geçmeyi planlıyoruz." dedi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ile kadınların gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarının kolaylaştırılmasına yönelik iş birliği protokolü ile TÜBİTAK’la Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Etkinlik İş Birliği protokolü imzalandı.
Programda kadınlara ilham vermesi amacıyla Türkiye’de önemli başarılara imza atan kadın girişimcilerle Bakan Göktaş moderatörlüğünde “Kadın Girişimcilerimizle Güçlü Yarınlara” söyleşisi gerçekleştirildi.
Bakan Göktaş programda yaptığı konuşmada, kadının güçlenmesinin güçlü bir aile ve müreffeh bir toplumun ilk adımı olduğunu belirtti.
Bugün kadın girişimciliği için önemli bir adımın atıldığını ifade eden Bakan Göktaş, "Birçok girişimcilik hikayesi, kendilerine özgü hedefleriyle yola çıkan kadınların hayallerinin ötesinde başarılar elde ettiğini anlatır. Türkiye'de son yapılan araştırmalara göre, kadın girişimciler ağırlıklı olarak bilgi ve iletişim, bilimsel ve teknik faaliyetler, idari ve destek hizmet gibi yeni teknoloji alanlarını tercih etmekteler" diye konuştu.
Teknolojinin sürekli değişen ve her sektörü dönüştüren bir güç haline geldiğine dikkati çeken Göktaş, kadın girişimcilerin bu alanlara yönelmelerinin ekonomik ve sosyal açıdan önemli olduğunu vurguladı.
Bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında varlığını artıran kadınların dijital teknolojiler ve inovasyonun ön plana çıkmasını sağlayarak Türkiye'nin global rekabetteki konumunu güçlendirdiğini dile getiren Göktaş, yapay zekanın sağlık, eğitim, tarım ve daha birçok sektörde çığır açıcı yeniliklerin kapısını araladığını söyledi.
"Kadın girişimciler Türkiye'nin dünya sahnesindeki yerini daha da sağlamlaştırıyor"
Bakan Göktaş, kadınların özellikle yapay zeka gibi ileri teknoloji alanlarında çalışmalar yapmalarının ülkenin teknolojik altyapısı ve yetenek havuzunu zenginleştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Kadın girişimcilerin STEM alanlarına olan bu ilgisi, aynı zamanda gelecek nesiller için de rol model oluşturuyor. Türkiye'nin inovasyon yolculuğunda kadınların bu aktif rolü, ülkemizde dünya çapında rekabet edebilir bir teknoloji ekosisteminin temellerini atıyor. Girişimcilik potansiyelini ulusal ağlar kurarak ve uluslararası ağlara dahil olarak ilerletmek çok kıymetli.
Kadın girişimciler de yeni teknolojileri takip ederek, uluslararası ağlar oluşturarak Türkiye'nin dünya sahnesindeki yerini daha da sağlamlaştırıyor. Görüldüğü gibi kadın girişimciliği iş hayatına büyük bir dinamizm kazandırıyor. Bu alanda yapılan araştırmalardan birinde girişimcilik kavramının kadın girişimciler arasında en çok cesaret, güçlü olmak ve tüm zorluklara göğüs germek ile bağdaştırıldığı görülüyor. Bu, önemli bir nokta. Kadınların sergiledikleri öz güvenin ve elde ettikleri başarıların ekonomik anlamda güçlenmelerine de imkan sağladığını görüyoruz. Ayrıca iş hayatına katılmanın kadınları kısa sürede ve pek çok alanda geliştirdiğine dair sayısız örnek mevcut."
"Kadın girişimciliğini güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"
Genç bir girişimci olan Ayşe Ertaş'ın hikayesinden örnek veren Göktaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Ertaş'ın çalışma arkadaşıyla birlikte savunma sanayi için yeni nesil simülatörler geliştirdiğini aktardı.
Söz konusu simülatörlerin, araç hareketlerini taklit ettiğini, sanal gerçeklik teknolojisiyle entegre çalıştığını belirten Göktaş, "Geliştirdikleri simülatörler, savunma sanayinde ve uluslararası pazarda kullanılıyor. Aslında Ayşe Hanım'ın sağduyusu ile teknolojik gelişmelerin bir araya gelmesinin nasıl mucizeler yarattığını bize gösteriyor." dedi.
"Yapabiliyorum" duygusunu yaşayan her kadının hem kendi hayatı hem ailesi hem de toplum için büyük bir başarı sembolüne dönüştüğünü vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu:
"Kadınların oluşturduğu bu artı değerlere, daha geniş bir açıdan baktığımızda ülkemizin kalkınma sürecini de olumlu etkilediklerini görmekteyiz. Gerçekçi bir yaklaşımla kadınların ekonomik katılımını ulusal politikalarımızın ayrılmaz bir parçası olarak değerlendiriyoruz. TÜİK verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde işveren ve kendi adına çalışanlar içindeki kadın oranı henüz yüzde 16'da görülüyor. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 33 bandında.Biz, öncelikle bu oranı işbirliklerimizle arttırmak ve ülkemizi her alanda yükselen bir değer haline getiren kadın girişimciliğini güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına yaygınlaştıracağımız uygulamalarla kadınların ev ve iş hayatındaki rolleri arasında tercih yapma zorunluluğunun önüne geçmeyi planlıyoruz. Kadınların sadece yollarına çıkan engelleri kaldırdığımızda bile kısa sürede büyük gelişmelere imza attıklarını gördük."
"1012 yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek sağladık"
Eşit imkanlar sunulduğunda kadınların başaramayacağı hiçbir işin olmadığını belirten Göktaş, Bakanlık olarak 81 ilde toplumun her kesiminden kadına girişimcilik fırsatları sunduklarını, anımsattı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolünün geçen yıl, 5 yıl daha uzatıldığını aktaran Göktaş, "Bu protokol ile 1012 yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek sağladık. İş hayatında kadının görünürlüğünü ayrıca önemsiyoruz. Kadınlar daha görünür oldukça kadın emeği hak ettiği saygıyı görecektir. Bu sayede henüz yeteneklerini keşfetmemiş birçok kadının unutulmaz hikayelerin baş kahramanları olacaklarına yürekten inanıyorum." dedi.
“'Milli Teknoloji Hamlesi', engelleri aşanların omuzlarında yükselecektir”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü" ile kadınların toplumsal yaşamdaki konumlarını güçlendirdiklerini vurgulayarak, kadın girişimcilerin yatırım teşviklerinden ve KOSGEB desteklerinden faydalanmalarını kolaylaştırdıklarını anlattı.
Kacır, kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idareleri aracılığıyla rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunduklarını ve proje destekleri sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Protokolle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile sahada ortak projelerin geliştirilmesi doğrultusunda iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz. 'Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Etkinlik İş Birliği Protokolü' ile de koruma ve bakım altındaki çocuklarımızı, engelli ve yaşlı bireylerimizi, şiddet mağduru kadınlarımızı ve beraberindeki çocukların, psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Yapay zeka ve insan işbirliğiyle görme engelli kullanıcılara anlatım hizmeti sunan uygulama geliştiren kadın yarışmacımız, İzmir'de düzenlediğimiz TEKNOFEST'te, 'Engelsiz Yaşam Teknolojileri' yarışmasında birinciliği kazandı. Yarışmacımızın tasarladığı mobil uygulama, bugün 40'a yakın ülkede kullanılıyor. Biliyoruz ki 'Milli Teknoloji Hamlesi', engelleri aşanların omuzlarında yükselecektir. 85 milyon vatandaşımızın her birinin teknoloji geliştirme, üretme, değer katma yolculuğunda yanında olmayı sürdüreceğiz."
Kadın girişimcilerin ihtiyaç duyacağı bilgi ve destekler tek bir platformda toplandı
Konuşmanın ardından Bakanlar Göktaş ile Kacır tarafından Kadın Girişimciliğinin Geliştirilmesi protokolü imzalandı. Söz konusu protokolle kadın girişimcileri güçlendirmeyi ve kadın girişimci sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Göktaş, "Kadınların gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarını kolaylaştıracak yenilikçi çalışmalar planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Daha sonra kadınların çalışma alanlarının genişletilmesi ve yeni teknolojileri kullanarak işlerini geliştirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında Bilimsel Araştırma-Geliştirme, Yenilik ve Bilimsel Etkinlikler protokolü imzalandı.
Programda kadın girişimciliğini destekleyen eğitim, araştırma, finansal destek ve mentorluk çalışmalarının tek bir platformda toplandığı https://www.kadingirisimci.gov.tr/ sitesinin tanıtımı yapıldı.
Programda ayrıca kadın girişimciliğini destekleyen eğitim, araştırma, finansal destek ve mentörlük çalışmalarını tek bir platformda toplayan, girişimci olmak için gerekli bilgilerin bir araya toplandığı https://www.kadingirisimci.gov.tr/ sitesinin de tanıtımı yapıldı.
Bakan Göktaş, protokoller ve internet sitesi sayesinde daha çok kadına iş kurma ve var olan işini geliştirme imkanı sunacaklarını da söyledi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, ülkedeki kadın girişimci sayısını ve kadın istihdamını arttırmak, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek amacıyla 24 Ocak'ta, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile protokol imzalayacaklarını bildirdi
Bakan Göktaş, bakanlığın ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen Kadın Girişimciliğinde Yeni Ufuklar İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türk kültüründe kadınların merhameti ve şefkatiyle hem yuvayı hem de milleti bir arada tutan güçlü bir sığınak olduğunu belirterek, bereket timsali olan kadının, tabiatındaki üretkenlikle dokunduğu her şeyin verimliliğini artırdığını söyledi.
Gerek ailede, gerekse toplumda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan değer üreten kadınlar için bulundukları her alanda eşit fırsatlar sağlamanın sosyal devlet olarak öncelikli vazifeleri olduğunu ifade eden Göktaş, sosyal politikalar bağlamında kadınlara sundukları tüm imkanların, insan hakları, eşitlik ve adalet ilkelerinin doğal bir sonucu olduğunu dile getirdi.
Bakan Göktaş, bu ilkeler gereğince tüm alanlarda önemli yenilikleri gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Son 20 yılda kız çocuklarımızın okullaşma oranları arttı. Yüksek öğrenime katılan, meslek sahibi olan, istihdam edilen ve iş gücüne katılan kadınların oranı da belirgin düzeyde arttı. Kadınların özellikle girişimcilik gibi kendi kanatlarıyla uçmalarını gerektiren bir alanda sergiledikleri özgüven ve ulaştıkları kazanımlar bizi de çok memnun ediyor. Bu ilerleme, kadınların ekonomik anlamda da güçlenmelerini sağlıyor. Kadınların oluşturduğu bu katma değer, ülkemizin kalkınma sürecini de olumlu yönde etkiliyor." dedi.
"Kadınların iş gücüne katılım oranını 2023 kasım ayı itibarıyla yüzde 35,9'a yükselttik"
Kadınların ekonomik katılımını ulusal politikaların ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini dile getiren Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin 12. Kalkınma Planı'nda 2028 yılı sonuna kadar kadın iş gücüne katılım oranını yüzde 40, kadın istihdam oranını yüzde 36,2 olarak belirledik. Bu alanda sunduğumuz teşviklerin olumlu gelişmeler sağladığına şahit oluyoruz. 2002'de yaklaşık yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranını 2023 kasım ayı itibarıyla yüzde 35,9'a yükselttik. Aynı dönemde kadın istihdamı oranını ise yüzde 25,3'ten yüzde 31,8'e yükselttik. TÜİK verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde işveren ve kendi adına çalışanlar içindeki kadın oranı henüz yüzde 16'dır. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 33 olarak görülüyor."
Göktaş, bu noktada kadınların iş gücüne katılımını sınırlayan sebepleri de gündemlerine aldıklarını belirterek, "Kadınların iş gücüne katılımına engel olan başlıca sebepler, sermaye yetersizliği ve kaynak bulma güçlüğü olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlar, banka kredisi almanın risklerinden dolayı çoğu zaman kendi birikimleri ya da aileleri ve yakınlarından gelen sınırlı desteklerle yetinmek durumunda kalıyor. Öte yandan, aile içi tüm rollerin kadınların sorumluluğuna bırakılması, girişimcilik konusunda kadın-erkek fırsat eşitliğini olumsuz şekilde etkiliyor." diye konuştu.
Kadınların bu şartlar altında iş ve yaşam dengesini sağlamak için aileleri ve girişimcilik hedefleri arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarına dikkati çeken Göktaş, kadın hayatında ciddi engellere yol açan bu ikilemi aşmak için hem kamu hem özel sektörde esnek çalışma modeline geçilmesi konusunda birtakım çalışmalar yürüttüklerini aktardı.
Göktaş, "Bunun yanı sıra Mahalle Odaklı Kreş Modeli ile özellikle 0-3 yaş çocukların bakımlarında ailelerin sorumluluğunu paylaşmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında yaygınlaştıracağımız bu uygulamalarla kadınların ev veya iş hayatı arasında bir tercih yapmak zorunda kalmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.
"Bu süreci kadın girişimciliğini teşvik eden çalışmalarımızla desteklemeyi hedefliyoruz"
Göktaş, kadınların sadece yollarına çıkan engeller kaldırıldığında bile kısa sürede büyük gelişmelere imza attıklarını vurgulayarak, eşit imkanlar sunulduğunda kadınların başaramayacakları, üstesinden gelemeyecekleri hiçbir işin olmadığını kaydetti.
Bakanlık olarak bu konudaki her türlü çaba, gayret ve özveriyi önemsediklerini bildiren Göktaş, şöyle devam etti:
"Biz de bu süreci, kadın girişimciliğini teşvik eden çalışmalarımızla desteklemeyi hedefliyoruz. Sermaye yönetimi ve yatırım araçları gibi konularda Finansal Okuryazarlık ve Kadınların Ekonomik Güçlenmesi Seminerleri düzenliyoruz. Bu çalışmalarımızla bugüne kadar 81 ilimizde 750 binden fazla kadına ulaştık. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de birçok kadının girişimcilik hayalini gerçekleştiren kooperatif faaliyetlerini destekliyoruz. Bakanlığımız koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolünü geçen yıl, 5 yıl daha uzattık. 1012 yeni kadın kooperatifi kurulmasına destek sağladık."
Kadın girişimciliğine sağladıkları somut desteklerin yanı sıra bütün söylemlerinde iş hayatında kadının görünürlüğünün önemini vurguladıklarını söyleyen Göktaş, iş hayatında kadının görünürlüğü artıkça, kadın emeğinin hak ettiği saygıyı göreceğini belirtti.
Yakın zamanda iki çalışmayı hayata geçirmeyi planladıklarını duyuran Göktaş, şu bilgileri paylaştı:
"İlk müjdemiz, 24 Ocak Çarşamba günü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak bir protokol imzalıyoruz. Bu protokol ile ülkemizde kadın girişimci sayısını ve kadın istihdamını arttırmayı, mevcut kadın girişimcileri güçlendirmeyi hedefliyoruz. Diğer müjdemiz ise girişimci olan ve girişimci olmayı hedefleyen kadınlar için bir internet sitesini o gün lanse edeceğiz. Bu internet sitesi ile kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan tüm bilgileri bir araya topluyoruz. Kadın girişimciliğini destekleyen eğitim, araştırma, finansal destek ve mentörlük çalışmalarını tek bir platformda erişime açıyoruz. Ayrıca girişimcilik ekosistemindeki kadın dayanışmasını pekiştirmeyi, kadınların girişimcilik beceri ve kapasitelerini geliştirmeyi ve Türkiye genelinde girişimci kadın sayısını artırmayı hedefliyoruz."
Bakan Göktaş'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların işgücüne katılım oranlarının ve kadın istihdam oranlarının arttığını belirterek, "Kadınların iş ve ev hayatı arasında tercih yapmak zorunda kalmaması için çalışıyoruz." söz konusu.
Bakan Göktaş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'la birlikte katıldığı Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışında Gaziantep'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kadın girişimciliğinin ekonomik ve sosyal ilerlemenin itici güçlerinden biri olduğunu belirten Göktaş, "Kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rollerini güçlendirecek, yaratıcılıklarını geliştirecek ve kadın girişimcilere alan yaratacak faaliyetlere büyük önem veriyoruz. Yenilikçi fikirlerin ve işbirliklerinin yeşerdiği platformlar, girişimciliğin sürdürülebilir büyüme sağlaması açısından kritik önem taşıyor." Önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.
Bakanlık olarak bireyin ve ailenin yapısını güçlendirecek sosyal politikalar planladıklarını belirten Göktaş, şöyle devam etti:
"Bu bakış açısıyla, aile ilişkilerini destekleyen, çocuk ve gençlerin psikolojik ve sosyal gelişimlerine katkı sağlayan programlarla toplumsal refahın artırılmasını hedefleyen bir vizyonla hizmetlerimizi yürütüyoruz. Hedefimiz doğrultusunda sosyal politikalar üretmeye devam ediyoruz. 12. Kalkınma Planımızda 'nitelikli insan, güçlü aile, sağlıklı toplum' var." Bu hedefe ulaşmada kadının sosyal statüsünün güçlendirilmesi önemli bir role sahiptir. Kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek amacıyla mesleki eğitim programları, girişimcilik destekleri gibi bu vizyona hizmet edecek faaliyet ve desteklerle kadınlara fırsatlar sunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, "AK Parti iktidarı döneminde Türkiye kadın istihdamında önemli ilerlemeler kaydetti."
"Kadın istihdam oranını yüzde 33'e çıkardık"
Kadınların işgücüne katılım oranlarının arttığını anlatan Göktaş, "2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların işgücüne katılma oranı Ekim 2023'te yüzde 30,2'ye yükseldi. Aynı dönemde kadın istihdam oranı da yüzde 25'ten yüzde 20'ye yükseldi. Yüzde 33." "Esnek çalışma saatleri, doğum ve emzirme izinleri, çocuk bakım hizmetlerine erişim gibi düzenlemelerle kadınların iş ve ev hayatı arasında seçim yapmak zorunda kalmasının önlenmesi için çalışıyoruz." dedi.
"1010 yeni kadın kooperatifi kurduk"
Bakan Göktaş, 2018 yılında Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında 6 Eylül 2023 tarihinde imzalanan protokolle "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolü"nü 5 yıl daha uzattıklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bu protokol kapsamında Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları aracılığıyla yerelde 894 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yaklaşık 45 bin kişiye ulaşarak 1010 yeni kadın kooperatifi kurduk. Toplamda 3 bin 844 kişiye bu konularda eğitim verdik. ürün geliştirme, gıda güvenliği ve ürün hikaye anlatımı olarak başardık. Tüm bu faaliyetlerden bugüne kadar 8 binden fazla kişi faydalandı. Kadın kooperatiflerini satış ve pazarlamada güçlendirmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu amaçla Pazarlama Ağı Geliştirme düzenledik. Özel sektör, e-ticaret platformları ve yerel yönetim temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 10 ilde toplantılar. "Kooperatifleri daha görünür ve tercih edilir kılmak, yeni müşteri ve iş ortaklıkları oluşturmak, kamuoyunun farkındalığını artırmak için fuarlara önem veriyoruz. Ülkemizdeki kadın kooperatiflerinin kapasitelerinin artırılması ve kooperatifler aracılığıyla ticaretin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."
Bakan Göktaş ve Bolat, 10 başarılı kooperatif başkanına plaket verdi. Fuarın açılışının ardından bakanlar ve beraberindekiler Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve diğer katılımcılar stantları gezdi.
“Gücümüzü ailemizden alıyoruz”
Buradaki programın ardından Bakan Göktaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, kamu ve özel sektör temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle hayata geçirilen "Aile Akademisi"nin açılışına katıldı.
Açılışta Mahinur Özdemir Göktaş, terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği saldırılarda şehit olan askerlere rahmet, yaralılara şifa diledi.
Ailenin önemine dikkat çeken Göktaş, "Aile, insanın hayatta sahip olabileceği en değerli hazinelerden biridir. Aile, geçmiş ile gelecek, çocuk ile anne-baba, birey ile birey arasındaki köprüdür. toplum.Gücümüzü aileden alıyoruz.Güç ve teknolojilerindeki yaşamın sosyal, kültürel ve ekonomik alanları başta olmak üzere tüm yaşamın tüm alanını derinden değişimini anlatan Göktaş, bu değişim ve dönüşümden ailenin seçiminin da etkilendiğini bildirdi.
“Aile yapımızı ve toplumsal değerlerimizi sarsacak içeriklere karşı bilhassa medyamızı daha hassas davranmaya davet ediyorum”
Göktaş, bakanlık olarak bir yandan aileleri bu gelişmelere karşı daha hazırlıklı kılmaya devam ederken diğer yandan da bu değişimlerin doğuracağı risklere karşı aileleri daha dayanıklı ve saklanmış halde çalışmak üzere çalıştıklarını belirtti, "Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kötü, çirkin ve yanlışın hızla yayıldığı bu çağda iyi doğru ve güzeli içinde barından aile yapımızı ve toplumsal değerlerimizi sarsacak içeriklere karşı bilhassa medyamızı daha hassas davranmaya davet ediyorum." dedi.
Ailenin önemli öneminin olmadığı toplumların ekonomik açıdan ne kadar müreffeh olursa olsun, geleceğe bakılamayacağını ifade eden Göktaş, "Aile yapısı, değerler ve aralıklar açısından alternatifi olmayan bir kurumdur. İşte tam da bu noktada ailelere yolculuk devam edecek, onlara gerekli destekleri sağlama ve aile dinamiklerini daha da" sağlamlaştıracak olan Aile Akademisi'nin varlığını oldukça değerli buluyorum." diye konuştu.
Her zaman aile önceliğiyle hareket etmeye devam edeceklerini vurgulayan Bakan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlık olarak aileyi koruma ve aile değerlerine sahip çıkma anlayışı ile 2023 yılında 'aile' merkezinde bir dizi etkinliği gerçekleştirdik. Çalışmalarımızda sivil toplum, üniversiteler ve diğer tüm sosyal yarışlarda iş birliğinin gerçekleştiğini biliyoruz. Yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimizi 'Türkiye Yüzyılında Ailemiz, İstikbalimiz' sloganıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sekizincisini gerçekleştirdiğimiz aile şuramızla adeta taçlandırdık. Şurada alınan kararları bölgede hazırladığımız 'Ailenin Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı da yakın bir zamanda açıklayacağız."
Aile ve Gençlik Fonu Kuruldu
"Türkiye Yüzyılı"nın ailelerinin yüzyıllarca genişlediğini söyleyen Göktaş, ailelerinin ve gençlerinin risklerinden korunmasını ve gelişimlerini desteklemek için Aile ve Gençlik Fonu'nu kurduklarını söyledi.
Bakan Göktaş, aile ekonomik sosyal politikalarının sağlam temellere dayandırılması için Aile Enstitüsünün çoğalmasına yönelik grupların devam ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Ailenin ayrılması, aile değerlerinin bir sonraki nesillere bir miras gibi devredilmesi için büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Şu müjdeyi de buradan vermek istiyoruz. Aynı model umarım İstanbul başta olmak üzere diğer illerimizde de yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Örnek bir proje. Paydaşları bir araya gelerek Yani, bakım ve beraberlik aile koruma ve iyileştirmeye yönelik yapılan çalışmalar hakikaten çok değerli.Bazı şeylerin sıfırdan üretilmesine gerek yok.Burada başarılı bir model var.Biz bunu umarım başka illerde de yaygınlaştırmaya yönelik çalışmayız."
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, "Kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımı ve iş gücü piyasasının değişen dinamikleri doğrultusunda ekonomik hayatta daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacağız." dedi
Bakan Göktaş, Elazığ’da Valilik ve Belediye ziyaretlerinin ardından kadın girişimcilerle bir araya geldi.
Elazığ Belediyesi Hayme Ana Üreten Kadınlar Çarşısı'nı ziyaret eden Bakan Göktaş, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde kadın girişimcilerle buluştu.
Kadın girişimcilerin çalışmalarına ilişkin bilgi alan Göktaş, ziyaret ettiği her ilde kadın girişimcilerle bir araya geldiğini belirtti.
Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi ile kadınlara ürün geliştirme ve gıda güvenliği konularında danışmanlık ve eğitim hizmeti verdiklerini ifade eden Göktaş, "Kooperatifler yoluyla kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha etkin katılımlarını sağladık. Bu kapsamda 1008 yeni kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk." diye konuştu.
Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi ile de 11 ilde kadınların ihtiyaçlarına göre eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürüttüklerini dile getiren Göktaş, "Kadınların, Türkiye'nin her yerinde iş, staj ve eğitime ulaşmalarına destek oluyoruz." dedi.
"Kadın istihdamını güçlendireceğiz"
Kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımının önemini vurgulayan Bakan Göktaş, şunları kaydetti:
"Kadının Güçlenmesi 2. Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımı ve iş gücü piyasasının değişen dinamikleri doğrultusunda ekonomik hayatta daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacağız. Mühendislik, bilişim teknolojileri ve imalat gibi katma değeri yüksek olan alanlarda kadın istihdamını güçlendireceğiz. Kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmaları, toplumdaki konumlarını güçlendirir, toplumların gelişmişlik düzeyini etkiler ve gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemeye katkı sağlar."
İş gücü piyasası ve çalışma hayatını düzenleyen kanunlarda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın istihdamının desteklenmesi, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması amacıyla önemli değişiklikler yapıldığını dile getiren Göktaş, gençlere ve kadınlara yönelik eğitim olanaklarını çeşitlendirdiklerini belirtti.
Bakan Göktaş, kadın girişimcilerin taleplerini dinleyerek, karşılanmasına yönelik talimatlar verdi.
Öte yandan Göktaş, 2016'da Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı'nda şehit olan Astsubay Kıdemli Çavuş Önder Pınar'ın ailesini de ziyaret etti.
“Gazze'de gerçekleştirilen soykırım yüreğimizi parçalıyor”
Bakan Göktaş, daha sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek teşkilatla buluştu. Göktaş burada yaptığı konuşmada, kültür ve gönül coğrafyasında önemli bir yeri olan Elazığ'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kentte yapılan başarılı hizmetlerin AK Parti'nin belediyecilik anlayışını göstermesi bakımından önemli olduğunu ifade eden Göktaş, yerel seçimlerle ilgili çalışmanın önemine de vurgu yaptı.
Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da tepki gösteren Bakan Göktaş, "Adeta açık hava hapishanesine dönüşen Gazze'de gerçekleştirilen soykırım yüreğimizi parçalıyor. Cumhurbaşkanı'mızın önderliğinde hem uluslararası boyutta hem de ikili ilişkilerde sürekli bu konuyu gündeme getiriyoruz. Ateşkesin sağlanması, insani yardımların yerine ulaştırılmasına yönelik pek çok girişimde bulunuyoruz." diye konuştu.
Bakanlık olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Filistinli hasta, yaralı ve kimsesiz çocukların Türkiye'ye getirilmesine yönelik çalışmalara devam ettiklerini belirten Göktaş, daha önce de Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yetim kalan Ukraynalı çocuklara yardım eli uzattıklarını hatırlattı.
Bakan Göktaş, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde öyle bir ülkeyiz ki nerede bir mazlum var Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımız orada. Filistin'deki, Gazze'deki çocuklarımızı, kadınlarımızı da unutmadık, unutmuyoruz. Maalesef orada katledilen insanlar televizyonlarda birer rakam olarak ifade edilip geçiliyor halbuki onlar birer can, birer insan." dedi.
Filistinli, Gazzeli kadın ve çocukların yalnız olmadığını bir kez daha vurgulayan Göktaş, "Bizler her zaman olduğu gibi onlara sahip çıkmayı sürdüreceğiz. " ifadesini kullandı.
Bakan Göktaş, ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü ziyaret ederek, personelle bir araya geldi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmalarının toplumdaki konumlarını güçlendireceğini, toplumların gelişmişlik düzeyini etkileyip gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemeye katkı sağlayacağını bildirdi.
Göktaş, İsviçre İşletme ve Yönetim Yüksek Okulu’ndaki Kadın Girişimciler Paneli'nde güçlü toplumun inşasında güçlü kadının rolünün büyük olduğunu belirtti.
Kadınların güçlü olduğu toplumların eşitlik, adalet, dayanışma dolu geleceğe yol aldığını bildiren Göktaş, "Kadının güçlenmesi de ancak ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımı, şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması, her türlü ayrımcılığın önlenmesi ile mümkündür. Kadına yönelik insan haklarının geliştirilmesi ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için önemli yapısal ve yasal düzenlemelere imza atan ülkemizin temel hedefi, güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplumdur." dedi.
Türkiye'de kadına yönelik politikalarda yaşanan değişimde en önemli ve etkili adımların yasal alanda atıldığını vurgulayan Göktaş, Anayasa'daki düzenlemelerle kadın-erkek eşitliği ilkesi benimsenirken, bu ilkenin tüm plan, politika ve mevzuatta uyarlanmasının da yolunun açıldığını kaydetti.
"Alternatif çözümlerle kadınların iş gücündeki varlığını artırabiliriz"
Göktaş, kadınların iş gücü piyasası ve istihdama katılımlarının artırılmasının önemine değinerek, kadınların karar alma süreçlerine aktif ve etkin katılımını sağlamak amacıyla adımlar attıklarını bildirdi.
Bakan Göktaş, şöyle devam etti:
"Kadınların güçlenmesi ve iş gücüne katılımlarının artırılmasında yasal ve politik düzenlemeleri yaparken, birçok önemli proje ve faaliyeti de hayata geçirdik. Yarı zamanlı, esnek çalışma ve hibrit çalışma modelleri gibi alternatif çözümlerle kadınların iş gücündeki varlığını artırabilir, onları iş piyasasında daha güçlü kılabiliriz. Her proje ve programımızın ardından kadınlarımızın iş gücüne katılım oranları da artış göstermiştir. Kadınların 25-44 yaş grubunda iş gücüne katılım oranı 2004'te yüzde 28,6 iken bugün bu rakam yüzde 46,6 seviyesine ulaşmıştır. Kamuda istihdam oranları, eğitim, sağlık gibi alanlarda kadınlarımıza daha fazla imkan tanınmasıyla büyük bir artış göstermiştir. 2004'te yüzde 21 oranında olan kamudaki kadın istihdamı 2021'de yüzde 36'ya yükselmiştir. Bugün bu oranın yüzde 40 seviyesini geçtiğini söyleyebilirim."
İşgücü piyasası ve çalışma hayatını düzenleyen kanunlarda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadın istihdamının desteklenmesi, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması amacıyla önemli değişiklikler yapıldığını dile getiren Göktaş, gençlere ve kadınlara yönelik eğitim olanaklarını çeşitlendirdiklerini de bildirdi.
12.Kalkınma Planı'ndaki "Kadın" başlığı
12'nci Kalkınma Planı'nın kadınlara ilişkin bölümünde, başta eğitim ve istihdam olmak üzere hayatın tüm alanlarında kadınların fırsat ve imkanlardan eşit biçimde yararlanmalarının hedeflendiğini dile getiren Göktaş, "Kadınların, her tür şiddet ve ayrımcılıktan uzak yaşamalarının sağlanması, her alan ve düzeyde temsil ve katılımlarının artırılması temel amaçlar olarak belirlendi." ifadesini kullandı.
Kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak için girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik gibi alanlardaki programların kapsamları genişletilerek yaygınlaştırmayı planladıklarını dile getiren Göktaş, 2018-2023'ü kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda belirlenen, kadınların çalışma hayatına daha aktif katılımı ve iş gücü piyasasının değişen dinamikleri doğrultusunda ekonomik hayatta söz sahibi olmalarını sağlama hedefine ulaştıklarını belirtti.
Bakan Göktaş, kadınların sahip olduğu en etkili alanlardan birinin de girişimcilik olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kadın girişimcilerin çalışma yaşamında aktif olmaları toplumdaki konumlarını güçlendirir, toplumların gelişmişlik düzeyini etkiler ve gelir dağılımındaki adaletsizliği önlemeye katkı sağlar. TÜİK verilerine göre ülkemizde toplam işveren ve kendi hesabına çalışanlar içinde kadın oranı 2023’ün üçüncü çeyrek rakamlarına göre yüzde 16,6'dır. Bu oranın yükseltilmesi için çalışıyor, kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri üretiyoruz. Kadın girişimcilerimizin finansal kaynak bulma, sermaye yetersizliği, bürokratik süreçlerin karmaşıklığı gibi sorunlarını da farklı çözüm alternatifleri sunarak bertaraf ediyoruz. Kadınlar, imkanlara ulaştığı sürece her zorluğun üstesinden gelecektir. Bunun en büyük kanıtı da güçlü iş kadınlarımızdır. Bu konuda atılan her türlü çaba, gayret, özveri benim için önemli. Atılan her adımı yürekten destekliyorum.”