Topraklarımızın tarımsal bereketi, mutfak kültürümüzün kilerleri dolduran birikimi, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliği ve zenginliğini hikayeler ile görünür kılarak, girişimciler ve kooperatifler için yenilikçi girişim fırsatlarını ortaya çıkarmak, yerel ve bölgesel kalkınmayı desteklemek amacıyla Anadolu’dakiler dijital platformu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü (KAGM) tarafından hayata geçirilmiştir.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bilimsel, teknolojik ve sürekli kendini yenileyen eğitim anlayışı ile Ülkemize katkı sağlayacak alanında öncü, tanınmış, güvenilir ve saygın bir eğitim merkezi oluşturmak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından BTK Akademi kurulmuştur.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından kadınların insana yakışır işlerde çalışmaları ve işgücü piyasasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla önemli çalışmalar yapılmakta ve projeler yürütülmektedir.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
İstihdamın artırılmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş teşvik, destek ve indirimleri anlaşılır ve kolay erişilebilir şekilde bir araya getiren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulmuş
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Proje, Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülmektedir. Projenin amacı, NEET(ne eğitimde ne istihdamda olan) grubundaki genç kadınların sorunlarını ve ihtiyaçlarını daha görünür hale getirmek, yerel ve ulusal gündemdeki yerlerini pekiştirmek ve bu sorunların belirlenmesi ve ihtiyaçların karşılanması için mekanizmalar oluşturmaktır.
Konu ile ilgili, mevcut durum ve ihtiyaçları tespit etmek amacıyla saha araştırması gerçekleştirilmiş, saha araştırmasından çıkan eğitim talepleri çerçevesinde eğitim ve mentorluk programları düzenlenmektedir.
Proje kapsamında oluşturulan portala aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Bilgi Teknolojileri alanında kariyer sahibi olmak isteyen vatandaşların özgeçmişlerinin oluşturulması kapsamında “1 Milyon İstihdam” Projesi geliştirilmiştir. Proje, sektörün bilgi teknolojileri personeli ihtiyacına büyük oranda karşılık verecek bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Bu kapsam dâhilinde kişilerin öz geçmişlerinin dijital ortamda işverenlerin erişimine açık olması amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında, bir başka uygulama olan BTK Akademi platformu da bilgi teknolojileri alanında online eğitim hizmeti sunmaktadır. Bu uygulamaya kullanıcılar 1 Milyon İstihdam sistemi veya e-devlet sistemiyle ile giriş yapıp, sistemde yüklü olan derslere kaydolduktan sonra, eğitimleri takip edebileceklerdir.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, görünürlüklerinin arttırılması ve yaygınlaştırılmaları hedefi ile “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülmektedir.
Proje kapsamında, kooperatif ortağı kadınlara, kooperatif ortağı erkeklere ve kooperatif ortağı olmak isteyen kadınlara yönelik eğitimler, pazarlama ağı, danışmanlık hizmetleri ve yerel paydaş toplantıları gerçekleştirilmektedir.
Proje kapsamında oluşturulan portala aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) koordinasyonunda ilgili kurumların katkılarıyla kadın girişimci standartlarının belirlenmesi amacıyla SE K 645 numaralı “Kadın Girişimci - Temel Tanımlar ve Genel Kurallar” kriteri hazırlanarak 16 Aralık 2022 tarihinde yayımlanmıştır. Söz konusu Standart ile kadın girişimcilerin ihracata yönlendirilmesi, istihdamlarının artırılması ve uluslararası tedarik zincirlerinde yer edinmelerinin sağlanması açısından önem arz etmektedir.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşılması mümkündür;
Girişimcilik Destek Programı ile girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi, böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması amaçlanmaktadır.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşılması mümkündür;
Bakanlığımızın ana yararlanıcı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın eş yararlanıcı olduğu Projenin uygulayıcı ortağı UN Women olup, Projenin paydaşları arasında TBMM Plan Bütçe Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu da yer almaktadır. Proje ile Türkiye’de kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin sistematik ve sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmesi yoluyla kadınları ve kadın erkek eşitliğini daha da güçlendirmek amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında hem merkezi hem de yerel düzeyde yönetici pozisyonundaki kamu görevlilerine yönelik farkındalık seminerleri ile ilgili kamu kurum ve kuruluş personelinin katılımıyla teknik eğitimler gerçekleştirilmiş; aynı zamanda merkezi düzeyde yürütülen bazı programlarla ilgili kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçe analizi çalışmaları tamamlanmıştır.
Proje web sitesine aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Bakanlığımız ve Limak Vakfı işbirliğinde “Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi” yürütülmektedir. Proje ile mühendis olmak isteyen kız öğrencilerin her alanda desteklenerek, mesleğin örnekleri haline gelebilmeleri amaçlanmaktadır.
Projenin web sayfasına aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Halkbank tarafından kadın girişimcilerinin iş kurma ve işlerini geliştirme sürecinde en çok ihtiyaç duyduğu konularda eğitimler düzenleyen Üreten Kadınlar Akademisi kurulmuştur.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşılması mümkündür
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından; mesleki ve teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitesinin artırılmasına, eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesine ve nitelikli işgücünün istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, bir yol haritası niteliği taşıyan Mesleğim Hayatım Portalı oluşturulmuştur.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;
Sermaye Piyasası Kurulu öncülüğünde hazırlanan ve kadın girişimcilere bütçe yapabilme, riskleri yönetebilme, finansal plan yapabilme, finansal piyasaları anlayabilme ve finansal kararlar verebilme yetkinlikleri kazandıracağı düşünülen "Finansal Okuryazarlık Platformu" oluşturulmuştur.
Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşılması mümkündür;