Aslı Aksoy, 13 yıl tekstil ardından da gıda sektöründe pazarlama birimlerinde görev aldıktan sonra katıldığı bir fuarda kuşkonmaz ile tanıştı. 2014 yılında 2,5 dönümde kuşkonmaz dikilişiyle pilot üretime başladı. Kademeli olarak her yıl yeni dikilişlere devam eden Aksoy, 2017 yılında ilk hasatını gerçekleştirdi. 2020 yılında 5 tonla ilk ihracatını gerçekleştiren firma, 2021 yılında 50 kişilik bir ekiple 250 dönüm alanda 20 ton üretime ulaştı. Kuşkonmazla ülkemizde yeni bir pazar yaratan Aslı Aksoy, Elibelinde Tarım’la Türkiye’nin ikinci büyük kuşkonmaz üreticisi haline geldi. Kırsal üretim modelini yaygınlaştırmak, yerli kuşkonmazı daha çok üretim alanına yaymak ve ihracatta büyük fırsatlar sunan kuşkonmaz üretimini arttırarak bir sektör haline getirmeyi hayal ediyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2022 Yılı Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi
Türkiye’nin ilk anti-kolik valfli biberonu ve USB ile çalışabilen elektronik göğüs pompası gibi bebek ve anne sağlığına yönelik ürünler üretiyor. Mamajoo Türkiye'nin bebekler beslenirken gaz oluşumunu engelleyen ilk anti-kolik valfli biberonu üretti. 2021 yılı sonunda ise Türkiye'nin ilk kez, karanlıkta parlayarak annelerin rahatça bulmalarını sağlayan Gece & Gündüz biberonlarını üreterek yenilik getirdi. 2013 yılında ilk ihracatını Çin'e gerçekleştiren Mamajoo, 2014 yılında Amazon Avrupa'da satışına başladı. Şu an pek çok Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerinde distribütör ağını genişletip, 20'den fazla ülkeye ihracat yapıyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2023 Yılı 'Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülü
Gıda Mühendisi olan Aysu GÜRMAN 2018 yılında TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) desteği ile Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (EGE Teknopark) AnadOlive firmasını kurarak zeytin ve zeytinyağı proses yan ürünlerini sıfır atık felsefesiyle geri dönüştürerek ‘toz zeytin’ üretmeye başlamıştır. Kahvaltılık ürünlerden soslara yaygın bir kullanım alanı bulan toz zeytinin ticarileşmesi esnasında eş zamanlı olarak farklı baharat karışımları, çaylar ve bitkisel kozmetik ürünlerin üretimleri gerçekleştirilmiştir. AnadOlive, zeytin ve zeytinyağı üretim sürecinde ortaya çıkan yan ürünleri yepyeni biçimlerde sofralara kazandırmakta, doğaya zarar verebilecek atıkları katma değerli döngüsel ürünlere dönüştüren çevre dostu teknolojiler kullanmaktadır. Zeytin tozu, zeytin çekirdeği, doğal özler ve diyet lifi gibi gıda endüstrisinde değerlendirilebilecek yeni ürünler üreten Aysu Gürman, orta vadede zeytinyağı sektöründeki sürdürülebilir uygulamaları, yeni ürünlerden alternatif gelir kaynaklarında artışı, toprak ve su kaynaklarının korunması gibi olumlu etki üretmeyi amaçlamaktadır.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Sıfır Atık Kategorisi Özel Ödülü
Aysun Aktaş Akdoğan, çeşitli devlet kuruluşları ve özel sektörde çalıştıktan sonra 2015 yılında enerji sektöründe faaliyet gösteren ACS Enerjiyi kurdu. Yaşanabilir Bir Dünya için Üretiyoruz” sloganıyla 2017 yılında İzmir’de başladığı fabrikasında PV güneş paneli üretimi yapıyor. Tescilli markası Lexron ile Ar-Ge çalışmaları yaparak ve ürün kalitesini sürekli iyileştirerek, yurt içinde ve yurt dışında bilinir bir marka haline geldi. Türkiye’de ilk kez esnek panel üretimi gerçekleştiren ACS Enerji, “Fiber Mercekli Esnek Panel Üretimi” Ar-Ge projesi ile Avrupa pazarına ihracata başladı. Bugün 500 m2 alanla başlayan ve şuan 5000 m2 kapalı alanda bir üretim kapasitesine sahip olan ACS Enerji tüm enerji sektörünün konuştuğu işler yapıyor. ACS Enerji’de şuan 107 kişi çalışmaktadır ve bu çalışanların %50’si kadınlardan oluşuyor. Akdoğan’ın hedefi, küresel ısınmanın azalmasına katkı sağlarken, Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer almak, uzun dönemde ise Brand Finance 500 listesinde Dünya’nın en değerli 500 markasından biri olmak.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2022 Yılı 'Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” ödülü
Düşyeri 2001 yılında Ayşe Şule Bilgiç tarafından kuruldu. Ayşe Şule Bilgiç'in 2008 yılında anne ve çocuklara dokunmaya ve onların gelişimine kitle iletişim araçları ile katkı sağlamaya karar vermesi üzerine Düşyeri'nin ilk projesi olan Pepee hayata geçti
Aldığı Ödül
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde düzenlenen 2022 Yılı Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Yarışması’nda En Çok Dijitalleşen Kadın Girişimci ödülü.
Makine mühendisi olan Ayşe KÖKSAL 2021 yılında Era Alüminyumu kurarak, temiz enerji mottosuyla güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalara alimünyum çerçeve ve kontrüksiyon üretmeye başlamıştır. Bursa OSB’de faaliyet gösteren Era Grup yüksek kapasite ve kalite standartlarına sahip alüminyum ekstrüzyon ve mekanik işleme parkurundaki üretimiyle sektörün öncüleri arasında yer almaktadır. Global tedarikçi olarak faaliyet gösteren Era Grup %45’i kadın olan 107 kişiye istihdam sağlamakta ve 15 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması KOBİ Üretici Kadın Girişimci Kategorisi Birincisi
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bilişim Vadisi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen "İnovasyonda Kadın" temalı 5. Girişimcilik Kampı yarışmasında Zirai İnsansız Hava Aracı projesi ile ikinci olmuştur.
Helimore Şirketinin açılışı, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde gerçekleştirilmiştir. Şirket özellikle havacılık sektörü başta olmak üzere ünvanında bulunan sektörlere de hizmet vermeyi hedeflemektedir. Dünyada ve Türkiye’de ilk defa üretilen marka tescili ile yerli üretim ve yazılama sahip Zirai İnsansız Hava Aracı üretilmiştir. Söz konusu araç, görüntü işleme teknolojisini kullanarak ve arazi üzerinde yabancı ot tespiti yaparak bunların üzerine ilaçlama yapmaktadır. Araç, şarj belirli bir seviyenin altına indiğinde üretilen şarj dolum platformu ile haberleşerek şarjını otonom bir şekilde doldurmakta ve ilaçlamaya devam etmektedir.
Ödüller
2022 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci Kategorisi Birincilik ödülünü almıştır.
Junior Chamber International (JCI) tarafından Türkiye kapsamında düzenlenen Türkiye'nin 10 Başarılı Genci Programı'nın 2022 "Kişisel Başarı" kategorisinde “Türkiye Birincisi” olmuştur.
Girişim, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Teknofest) Teknofest Girişim Programı ön kuluçka girişimi seçildi.
Başak Taşpınar Değim, Koç Üniversitesi'nde burslu şekilde MBA yaptı. Amerika'da yüksek lisansını tamamlayan Değim, Türkiye'ye döndüğünde hizmete ulaşma konusunda eksikliği fark etti ve 50 bin TL sermaye ile Armut.com'u kurdu. 248 Milyon TL'ye ulaşan sitenin değeri Türkiye'nin hizmet veren lider platformu. Armut.com, "Hizmet piş, ağzıma düş" sloganı ile kurulduğu yıl olan 2011'den beri hizmet sektöründe yepyeni bir e-ticaret anlayışı sunma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'yi uluslararası bir düzeyde temsil eden Armut, verilecek ve alınacak her türlü hizmet için bir teklif toplama sitesi olarak karşımıza çıkar.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2014 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi
Burcu Karaca Uğural, Eylül 2017’de keten, kenevir gibi lifli tarımsal ürünlerden elde edilen doğal elyafı kullanarak geri dönüştürülebilir, yüksek performanslı ve hafif endüstriyel biyokompozitler geliştiren ve üreten bir ileri malzeme girişimi olarak Bpreg Kompozit’i kurdu. Geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını artırmak için lifli tarımsal ürünlerden endüstriyel biyokompozitler geliştiriyor. BPREG’in “EcoRein” ismi ile tescillenen doğal elyaf takviyeli kompozit malzemelerinin otomotiv, spor ekipmanları, beyaz eşya, mobilya, tüketim malzemeleri gibi sektörlerde kullanım alanı bulunuyor. Bu ürün çeşitli sektörlerde kullanılan sentetik malzemeler ile benzer yüksek performans göstererek; petrol-bazlı çevre yükü yüksek sentetik malzemelerin kullanımını azaltarak, karbon ayak izinin de azaltılmasını sağlıyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2022 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi
Çalışma Alanı/Firma
İdea Tente
Başarı Hikayesi
İDEA Alüminyum Sistemleri olarak kurulan fabrikada profesyonel olarak Bioklimatik Pergola, Motorlu Pergola, Giyotin Cam Sistemleri, Sürme cam Sistemleri ve Kış bahçesi Sistemleri imalatı yapılmaktadır. Tüm Türkiye'de Demonte ve montajlı olarak hizmet veren firma, aynı zamanda dünyada da bir çok ülkeye Bioklimatik pergola, Motorlu Pergola ve Giyotin cam, Sürme Cam ve kış Bahçesi sistemlerini üreterek ihracat yapmaktadır.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci Kategorisi üçüncülük ödülünü almıştır.
Gıda mühendisi bir anne olan Dr. Aslı Elif Tanuğur, antibiyotik alerjisi olan oğlunun tedavisi için tanıştığı arı sütü ve propolisi ticari olarak üretmeye karar verdi ve Türkiye'de bu alandaki ilk firma oldu. İşini kısa sürede büyüttü ve Türkiye sınırlarını aşarak yurt dışı ofisini açtı. Ürünlerini birçok ülkeye ihraç etmekte ve Anadolu propolisini dünyaya tanıtmaktadır. Risk alarak, yapabileceğine inanan ve başaran Aslı Elif Tanuğur Türkiye'de arı sütü ve propolis için önemli bir gelecek yarattı. O yıllarda ülkemizde üretilmeyen propolisi, ülkemizde ilk defa üretmek ve özütleyerek insan vücudunun sindirebileceği damla formuna getirmek için KOSGEB ve İstanbul Teknik Üniversitesi AR-GE destekleri ile kurduğu firma ile bugün hem ülkemizin hem de Avrupa'nın, katma değerli Anadolu arı ürünlerinden takviye edici gıda ve cilt bakım ürünleri en büyük firması haline geldi. 30 ülkeye ihracat yaparak ülkemizin değerlerini dünyaya tanıtmaktadır. Anadolu propolisini ve diğer Anadolu arı ürünlerini yüksek kalitede üretmenin yanı sıra sağlığa etkilerini de bilimsel çalışmalarla ortaya koyarak AR-GE merkezli üniversite-sanayi iş birliği yaklaşımıyla ilerlemekteler. Yaptıkları bilimsel çalışmalarla, arıcılık alanında gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri ve geliştirdikleri inovatif ürünlerle kurulduğu günden bu yana birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldü. Arılardan gelen eşsiz ürünlerin şifasını tüm dünyaya ulaştırabilmek için bir dünya markası olma yolculuklarına emin adımlarla devam etmektedir.
Aldığı Ödül
Geliştirdiği ürünler ve yaptığı projeler ile ulusal ve uluslararası arenada bugüne kadar birçok ödüle layık görülmüştür. Bu ödüllerden bazıları şunlardır:
- Borsa İstanbul - En Hızlı Büyüyen Kobi Ödülü 2014
- İTÜ ARI Teknokent - BEETECH 2016
- TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD - İnovasyon Ödülü 2016
- KAGİDER, Ekonomist Dergisi ve Garanti Bankası - Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülü 2016
- Avrupa Birliği - Eco Efficiency 2016
- Amerika Sofi Awards - Yeni Ürün Kategorisi Birincisi 2017
- Türkiye İhracatçılar Birliği - E-İhracat Ödülü 2017
- Design Turkey - Tasarım Ödülü 2017
- Türkiye Girişimcilik Zirvesi - E-Ticaret Ödülü 2017
- Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği - Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci Ödülü 2017
- Türkiye İhracatçılar Meclisi - Türkiye İnovasyon Ligi (İnovaLİG) Ödülü 2017
- ELELE Avon Kadın Ödülleri - Girişimcilik Ödülü 2017
- Denizli İş Kadınları Birliği - İnovatif İş Kadını Ödülü 2017
- Dünya Arıcılar Birliği - Altın Madalya Ödülü 2017
- KOSGEB - İnovatif Girişimcilik Ödülü 2018
- Game Changers- En İyi Teknolojik İnovasyon Ödülü 2018
- En İyi Yeni Marka Ödülü 2018
- En İyi Game Changer Ödülü 2018
- Cenevre NutraIngredients Awards – Finalist 2018
- Amerika Kaliforniya Eco Excellence Awards - İyi Yaşam Ödülü 2018
- Beslenme Ödülü 2018
- Sürdürülebilir İş Ödülleri - Sürdürülebilir İnovasyon Ödülü 2018
- İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı - Yılın Çocuk Dostu Ürünü Ödülü 2018
- İstanbul Altın Değerler- İnovasyon Ödülü 2018
- SupplySide CPG Editor's Choice Awards - Finalist Yiyecek ve İçecek Kategorisi 2018
- Finalist Takviyeler Kategorisi 2018
- London Honey Awards- Kaliteli Bal Ödülü 2019
- Databird Amerika’nın En İyi İş Kadını (Gümüş Madalya) 2019
-EUROWOMAN İş Ödülü-2019
- Altın Lider Ödülleri kapsamında 'Türkiye'nin en beğenilen üst yöneticisi (CEO)-2022
-28. Foodtech Vinaria Agra Fuarı inovasyon ödülü -2023
Geleneksel yöntemlerin aksine, doku kültürü yöntemlerini de kullanarak geliştirdiği topraksız kültürde fidan üretim teknolojileri ile, kurucusu olduğu; tarım firmasında üretiminin %60’ını ihracat yapan ve dünya meyve fidan pazarında rekabet gücü giderek yükselen öncü bir Türk fidancılık firması ve ülkemizde klasik ve moleküler ıslah tekniklerini kullanarak, Meyve Çeşit ıslahı yapan UPOV’a kayıtlı bir çok yeni meyve çeşitleri ve klon anaçları olan İlk ve Tek özel sektör kuruluşu olan BETA fidan kurucusu.
Aldığı Ödül
2022 İş Kadınları Derneği Kadın Girişimci Ödülü
1968 yılında doğan Gamze Cizreli, ODTÜ İşletme fakültesinde eğitimini tamamladıktan sonra ilk girişimi olan Ankara’nın ilk cafesi “CAFEMİZ”i yarattı. Cafemiz girişiminin ardından pastacılığa olan ilgisiyle farklı bakış açılarını birleştirerek “KUKİ”, sonrada Uzakdoğu mutfağını uygun fiyatla sunan “QUICK CHINA” markalarını kurdu. 2007 yılında yoluna tek başına devam ettiği ikinci girişimcilik döneminde ise BigChefs Cafe- Brasserie markasını hayata geçirdi. Ankara’da kaynak olmadan, tamamen banka kredisi ve ileriye yönelik ödeme planları ile açılan Big Chefs restoran zinciri, 2009 yılında Saruhan Tan ile kurulan ortaklıkla beraber İstanbul’a açıldı. Ardından diğer şehirlerde büyümeye devam etti. Günümüzde Dubai, Suudi Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere yurtdışında da hızla büyüyerek toplamda 31 şubeye ve 1500’ü aşkın çalışana ulaştı. Gamze Cizreli, restoran işletmeciliğinin yanında ODTÜ İşletme fakültesinde “Girişimcilik” dersleri vermiştir Uluslararası Girişimciler Derneği(EO) başkanlığı, KAGİDER ve TURYİD’de de YK üyesi olarak Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif olarak görev almaktadır.
Aldığı Ödül
- 2010 KAGIDER ve Garanti Bankası işbirliği ile düzenlenen “Kadın Girişimci” yarışmasında Türkiye birinciliği
- 2011 ve 2013 yıllarında Ekonomist Dergisinin düzenlediği “Yılın İş İnsanları” yarışmasında “Yılın Kadın Girişimcisi” ödülü
Üniversite döneminde diyabetik ayak yaralarının hızlı iyileşmesini sağlayan bir biyomalzeme üzerine çalışmalar sürdürdüğü sırada diyabetik yaralar yüzünden uzuvlarını kaybeden insanları görmesiyle birlikte girişimcilik kararı alan Gamze Kara Mağden, ihtiyaç duyduğu hammaddelere ulaşmanın hem süre hem maddi açıdan sıkıntılı süreçlere dönüşmesi ile birlikte 2017 yılında BUGAMED Biyoteknoloji girişimini kurmuştur. Kurulduğu günden bu yana atıkların geri dönüşümü ve sürdürülebilir üretim teknolojileri üzerine çalışmalar yürüten ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri’nin dokuzunu doğrudan karşılayan BUGAMED ülkemizde %100’ü ithalat ile karşılanan çeşitli biyoteknoloji malzemelerini yerli olarak üretmekte, biyoteknoloji ve ilgili diğer sektörlere katma değeri yüksek ürünler üretmektedir. Firma Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ülkemizde %100’ü ithalat ile karşılanan tip-1 kollajen, hyaluronic acid, fibroin ve sericin gibi ürünleri üreterek; üniversitelerin, araştırma merkezlerinin ve ilgili diğer kurumların ihtiyaçlarını yerli üretimiyle karşılamaktadır.
Aldığı Ödül
- 2022 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Sıfır Atık Kategorisi Özel Ödülü
Gözde Büyükacaroğlu’nun kurucusu olduğu Vivoo, çeşitli araçlarla insanların kendi vücudunu daha iyi takip etmesini ve daha iyi anlamasını sağlayan bir sağlıklı yaşam platformu. Gözde Büyükacaroğlu, diğer kadın ortağı ile yediklerinin vücuda etkilerini araştırırken bu alandaki doğru ve objektif datayı alıp hızlı şekilde sonuç verecek uygulamaların çok az olduğunu fark etti. Buradan yola çıkarak kullanıcıya hızlı ulaşabilecek, uygun fiyatlı ve hızlı aksiyon alınmasını sağlayacak olan Vivoo’yu kurmaya karar verdi. Vivoo, evinizin konforunda kullanabileceğiniz idrar testleri ile kullanıcılara su tüketim seviyesi, pH, kalsiyum, vit-c, magnezyum gibi farklı parametrelerde sonuçlar göstermekte ve nasıl daha sağlıklı bir yaşam sürebileceğine dair tavsiyeler vermektedir. 100 binden fazla kullanıcısı olan ve 100'den fazla ülkeye ihracatta bulunan şirketin hedef pazarı başta Amerika olmak üzere ana dili İngilizce olan ülkeler.
Aldığı Ödül
- Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2023 Yılı Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi Ödülü
Venedik, Help Steps ile sağlık ve sporu iyilikle birleştiren bir adım sayar uygulamasının yaratıcısı. Tüm dünyada ücretsiz olarak indirilebilen ve bugünlerde 1.4 milyon kullanıcıya ulaşan Help Steps, gün içinde atılan adımları sayarak sivil toplum örgütü kampanyalarını destekliyor. İyilik motivasyonuyla aksiyona geçirdiği kullanıcıları daha fazla yürümeye teşvik ederek hareketsizliği de önlüyor. Kullanıcılar, uygulamada biriken adımları Help Steps puanına dönüştürüyor, biriken puanları ile isterlerse ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılara, STK’lara veya taraftarı olduğu kulüplere bağışlayabiliyor. 193 ülkede aktif olarak kullanılan Help Steps, yurt dışındaki sivil toplum örgütleri için de bağış toplamayı, 6 kıtada 50 milyon kullanıcıya ulaşmayı ve Help Steps maratonunu hayata geçirmeyi hedefliyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2022 Yılı Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi
Gülşah ENGİN 2007 yılında kurulan Mege Filtre’nin kurucu ortaklarındadır. Mege Filtre yüksek teknoloji ve kaliteli ekipmanlar kullanarak endüstriyel hava temizleme sistemleri için çözümleri üretmektedir.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması KOBİ Üretici Kadın Girişimci Kategorisi Üçüncüsü
Gıda mühendisi olan Hande YİYEN AKA, şirketini kurmadan çalıştığı sektörde yaşanan sorunlara çözüm geliştirebilmek için yaptığı yüksek lisans çalışmalarında yurt üretimde kullanılan makinelerde bu sorunların yaşanmadığını tespit etmiştir. TUBİTAK ve KOSGEB ‘den destek alarak Ar-Ge çalışması yaparak bu makinenin üretimini gerçekleştirmiştir. AKA, kurmuş olduğu Lupa Nut şirketinde ‘Rolling Pops’ markası altında atıştırmalıklar üretmiştir. Vegan, sağlıklı ve nohut, chia gibi tahıllardan yüksek proteinli atıştırmalıklar üretilmektedir.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci Kategorisi birinciliği
Kübra Yurtsever Kargı, bölge ekonomisine katkısı olmayan kokulu üzümden katma değerli ürünler üretip, ekonomi ile buluşturuyor. 2020 yılında kurumsal iş hayatına veda eden Kübra Yurtsever Kargı, eşinin ailesi vasıtasıyla Karadeniz’de okurken hiç tanımadığı bir ürün olan kokulu üzüm ile tanıştı. Kokulu üzümün halihazırda bölgenin ekonomisine bir katkısı olmadığını keşfederek bu potansiyeli değerlendirmek üzere üzümün farklı ürünlerini markalaştırma çalışmasına başladı. Karadeniz topraklarında kokulu üzümü sürdürülebilir bahçeleriyle biyoçeşitliliğe tekrar kazandırmayı hedefleyerek, 2021 yılından bu yana kokulu üzümden meyve suyu, marmelat, sirke, koruk turşusu, koruk suyu, salamura yaprak ve dondurulmuş üzüm üretiyorlar. Üretiminin artırılması ve katma değerli gurme lezzetlerin modern ve şık ambalajlarıyla tüm Türkiye'ye sunulmasını, bölge halkının özellikle de kadınların ekonomiye ve bölge ekosistemine katkısı olmasını sağlıyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2023 Yılı Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi Ödülü
Müge Baltacı, İTÜ Çevre Mühendisliğinde okurken atık depolama, geri dönüşüm ve atık su/içme suyu arıtma tesislerine gerçekleştirdiği ziyaretler ve staj deneyimi sonrası bir değişim ihtiyacı olduğunu farketti. Teknolojinin doğru kullanılması ve sürecin kontrol edilmesinin iklim krizine pozitif yönde etki edebileceğine olan inancıyla, Köstebek projesini geliştirdi. Köstebek, elektronik atıkların yönetimi için dijital bir altyapı. Köstebek mobil uygulamasının içinde bulundurduğu elektronik atık tanıma sistemi ile kullanılmayan elektronik cihazların kayıtlı olarak toplanmasını sağlarken, kişilerin geri dönüştürmek istediği cihazlar karşılığında puan kazanabilecekleri ve bu puanları istediği bağış platformunda kullanabilecekleri bir ekosistem sunuyor. Böylece hem çevresel hem de sosyal faydayı uçtan uca izleme imkanı sağlıyor.
Aldığı Ödül
Garanti BBVA ve KAGİDER işbirliği ile düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2023 Yılı Türkiye'nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi
Sanver Mühendislik, endüstriyel otomasyon ve yüksek teknolojili robotik sistemler konularında hizmet vermek üzere 2010 yılında kurulmuştur. Sanver Mühendislik; tasarım, imalat, robotik sistemler, görüntü işleme çözümleri, izlenebilirlik yazılımları alanlarında tek çatı altında hizmet veren ilk mühendislik firması iken sektöründe ulusal anlamda bir kadın girişimci tarafından kurulan ve yönetilen tek örnek firmadır. Serüvenine KOSGEB’ten kadın girişimciliği alanında aldığı destekle başlamıştır. Diğer en büyük desteği ise; yürüttüğü Ar-Ge faaliyetlerinde, patentleştirme yatırımlarında, kadın girişimcilik destek paketi, teminat mektupları gibi finansal destekleriyle Halkbank sağlamıştır. Ar-Ge faaliyetleriyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tasarım Merkezi ünvanı almış ve 13 farklı ülkeye yerli-milli tasarım ve üretimlerle yüksek teknolojili sistemlerin ihracat başarılarına imza atmıştır.
Aldığı Ödül
2022 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro KOBİ Kadın Girişimci Kategorisi Birincisi
Kurmuş olduğu Dear Deer Love şirketinde kişiye özel bebek uyku seti tasarımı ve üretimi, fonksiyonel anne bebek ürünleri tasarımı ve üretimi, desen ve ürün tasarımı yapılmaktadır. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi moda tasarımında mezun olduktan sonra bir süre çeşitli hazır giyim firmalarında tasarımcı olarak çalışmıştır. Anne olduktan sonra yurtdışında oldukça popüler olan 'kişiye özel uyku seti tasarımı' alanında Türkiye'de bir boşluk olduğunu farkederek ilk önce kendi kızı ve daha sonra çevresi tasarladığı ürünler herkes tarafından çok beğenilmiştir. 2015'ten beri kumaş tasarımı ve ürün geliştirme aşamalarında titizlikle çalışılarak kaliteli ve kişiye özel uyku setleri kendi profesyonel atölyelerinde hazırlanmaktadır.
Aldığı Ödül
2023 Yılı Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci Kategorisi ikincisi
Yasemin Korkut önce kuru incirleri bahçesinde kurutup sosyal medya üzerinden satmaya başladı. Talebin artması üzerine portakal, muz, mandalina, ananas, elma, kivi, turp, patlıcan ve biber gibi ürünleri de kurutma listesine alan Korkut, pazardaki boşluğu görerek Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) hibe desteğiyle 200 metrekarelik bir tesis kurdu. İşleri hızla büyüyen Korkut, geçen yıl da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) 400 bin liralık destek alarak üretim kapasitesini günlük 1,5 tondan 5 tona çıkarttı.
Aldığı Ödül
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2022 Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar Girişimcilik Ödülü
Demet Mutlu, Harvard'daki eğitimini 2009 yılında yarıda bırakarak, bugün Türkiye’nin lider e-ticaret platformu ve Avrupa’nın en büyük teknoloji şirketlerinden biri haline gelen Trendyol’u kurdu. 30 milyondan fazla müşteriyi ve 300 binden fazla satıcıyı bir araya getirerek modadan markete kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi sunan Trendyol; taşıma ağı Trendyol Express, hızlı market ve yemek teslimatı yapan Trendyol Go ve Türkiye’nin en büyük ikinci el ürün platformu Dolap ile değer üretmeye devam etmektedir.
Demet Mutlu, sadece Trendyol'da değil, Türkiye'deki teknoloji girişimcilik ekosisteminin ve kadın girişimcilerin desteklenmesi konularında da aktif ve etkin bir rol üstlendi. Peak Games'in kurucularından ve melek yatırımcılarından biri oldu. Kurucusu olduğu ve şu an yönetim kurulu üyeliğini üstlendiği Trendyol, Türkiye’de Decacorn unvanını alan ilk teknoloji şirketi oldu.
Mutlu ayrıca hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda birçok ödüle layık görüldü. 2016 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen Genç Küresel Liderler listesine Türkiye'den girebilen tek lider oldu. Davos’a 3 kez konuşmacı olarak davet edilen, 2014’te Fortune USA tarafından Yılın Girişimcisi, 2019’da Ekonomist dergisi tarafından Yılın İş İnsanları Ödülleri’nde ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ seçilen Mutlu, 2018-2023 yılları arasında Fortune 40 Yaş Altı 40 listesine ve Fortune Türkiye En Güçlü 50 İş Kadını listesine girdi.
Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu olan Nezihe Filiz Toker Özyeğin Üniversitesi/ Le Cordon Bleu’da Aşçılık eğitimi almıştır. Rol modeli olan babaannesi Nezihe Hanım’dan öğrendiği “Kadim Bilgileri” “Bilim” ile birleştirerek fark yaratan bir ilikli kemik suyu üretmiştir. Evde başlayarak geliştirdiği bu ürünü, butik üretim anlayışıyla ve 15 kişiye istihdam sağlayarak üretmektedir.
Kadınlara istihdam sağlamak, ülke kalkınmasına destek vermek ve kadının toplumdaki yerini güçlendirmek anlayışıyla çalışanlarının neredeyse tamamını kadınlar oluşturmaktadır.
En yüksek protein oranına sahip en lezzetli ilikli kemik suyunu üretmek için ar-ge çalışmalarına devam etmektedir. Ürettiği ilik yağı ve kantaron bitkisi ile yaptığı buluşu için gerekli patent sürecini başlatmış olup ayrıca Bezmialem üniversitesi ile Egzama ve yanık tedavisine yardımcı bir merhem geliştirmektedir. Geleneksel şifa kaynağı ilikli kemik suyunu herkesle buluşturmak isteyen ve ilaçsız bir yaşamı destekleyen TOKER gıda ve dermo-kozmetik üretim tesisi kurma çalışmalarına devam etmektedir.
Aldığı Ödüller:
Hazan GÜNAY, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans ve mikroelektronik alanında yüksek lisans sahibi bir girişimcidir. Türkiye'deki önde gelen bir savunma sanayii firmasında 13 yıl boyunca birçok önemli projede yer aldıktan sonra Japonya'da bir projede uluslararası deneyim kazandı. Japonya'da edindiği tecrübelerle, Türk mühendisinin ülkesini terk etmeden uluslararasi projelerde calisabilmesi ve Türk Mühendisliğinin gücünü kanıtlama misyonuyla HSB Solutions'ı kurma kararı aldı. 2022 yılında Ankara'da, ardından 2023 yılında Almanya'da HSB Solutions markasını başarıyla hayata geçirdi.
HSB Solutions, uçuş bilimleri, yükler/aeroelastisite, aviyonik ve sistem mühendisliği gibi havacılık sektöründe nadir bulunan kompleks mühendislik alanlarında faaliyet göstermektedir. Firma, %100 ihracat yaparak, Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarında birçok projeye mühendislik desteği sağlamaktadır. Hazan Günay'nın liderliğindeki şirket, Türkiye'deki eğitim sisteminden aldığı sağlam temel ile uluslararası projelerde başarısını arttırırken bilgi birikimini yerel pazardaki firmalarla paylaşarak Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
HSB Solutions'ın %40'ı kadın çalışanlardan oluşmakta ve şirket, kadınların liderlik rollerinde etkin bir şekilde yer almasını teşvik etmekte. 18 yılı aşkın süredir havacılık ve uzay sektöründe çalışan Hazan Günay, sadece CEO değil aynı zamanda Aviyonik Sistem Ekibinin de lideri olarak Türk Mühendisliğini dünyaya ihraç eden lider isim olmayı ve birçok kadın mühendise ilham olmayı hedeflemektedir.
Aldığı Ödül:
Nevruz Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Çanakkale’nin Yenice İlçesi’ne bağlı Nevruz Köyü’nde doğan, yeşeren ve köyün becerikli kadınlarının el emeği göz nuru ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran bir kadın kooperatifidir.
Nevruz Köyü Kadınları, el emeğiyle yaptıkları üretimde yörenin doğal kumaşlarını kullanmakta ve nerdeyse sıfır atıkla üretim yapmaktadır. Üretimden artan parçaları tekrar kullanarak, kolye, anahtarlık, toka gibi çeşitli aksesuarlar tasarlayıp üretim yapmaktadır. Kurulan kadın kooperatifi aracılığıyla yurt içi ve yurt dışında el emeği ürünlerin satılmasını sağlayarak, farklı kültürlerdeki kadınların birbirleriyle etkileşime geçmesini ve kadınların güçlenmesini amaçlamaktadır.
Nevruz Köyü Kadınları, kimi zaman bir okulun bahçesine ağaç dikerek, kimi zaman da farklı çalışmalara destek vererek, sosyal fayda çalışmalarına katkı sağlamaktadır.
Geleneksel dokuma sanatına getirdiği özgün ve yenilikçi teknikle dünya çapında işlere imza atan dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu’nun, köye kurulan 4 tezgâh ile Nevruz Köyü iklimi ve coğrafyasına uygun tasarladığı kumaşa Nevruz Bezi adı verilmiştir.
Aldığı Ödül
Halkbank Üreten Kadınlar 2024 Yılı “Kadın Kooperatifi” Ödülü
Lisans eğitimini Sağlık Kurumları Yönetimi alanında tamamlayan Şükrüye ÖZBİLEN, 2009 yılında kamuda sağlık alanında başlattığı çalışma hayatına, 2014 yılından itibaren özel sektöre yönelmiştir. Özel sektörde 2015 ve 2017 yılları arasında kalite yönetimi üzerine danışmanlık yapmıştır. Sürdürülebilirliğe olan inancı ve geri dönüşüm merakı ile Nisan 2018 de Egglin Gıdayı kuran Özbilen yumurta kabuğu atıklarından biyo-yararlılığı yüksek doğal kalsiyum ve protein kaynağı üretimine başlamıştır. 2022 yılı itibariyle üretim çeşitliliğine yumurta kabuğu kaynaklı kalsiyum sitrat ve kalsiyum karbonat üretimini eklemiştir. Üretilen hammaddeler yüksek oranda gıda ve takviye edici gıda üretimi yapan firmalar tarafından kullanılmaktadır. Hammaddeler aynı zamanda gıda dışında; plastik, kâğıt ve kozmetik üretiminde de sıkça kullanılmaktadır.
Şükrüye Özbilen, 2023 yılında akademik bilginin katma değerli stratejik ürünlere dönüştürülmesi hedefiyle Üniversite – Sanayi işbirliği kapsamında Çanakkale Üniversitesi ile çalışmaya başlamıştır. Böylelikle bilginin teknolojiye, üretime ve istihdama dönüşmesine imkân verilmiştir.
Aldığı Ödül
Çiğdem KACAR SELİMOĞLU, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra İtalya'ya üretim ve ihracat yapan çeşitli tekstil firmalarında tasarımcılarla birlikte çalışarak sektörün hem tasarım hem de uygulama kısmıyla tanıştı. Çalıştığı yıllar süresince teknik ve uygulama arasında bir köprü görevi görerek üretimin tam merkezinde yer aldı ve kariyerini bu merkezin odağında konumlandırdı. Üretimin gerçekleştiği, malzemelerin bir araya gelerek bütünü oluşturduğu atölyeler o günden bu yana hâlâ en sevdiği yerler arasında. Çocukluğunun önemli bir kısmını memleketi Giresun’da geçiren Çiğdem Kacar Selimoğlu, tekstil sektöründe öğrendiklerini heybesine koyup bu topraklara olan borcunu ödemek niyetiyle 2018 yılında K’ai&Vrosi markasını kurdu. Deri çanta ve aksesuarları kategorisinde 13 farklı modeliyle yurt içinde ve dışında satışlarına devam ederken aynı zamanda markalar için özel üretim ve danışmanlık yapmaya devam etmektedir.
Aldığı Ödüller
Halkbank Üreten Kadınlar 2024 yılı "Yükselen Yıldız Kategorisi" ödülü
Bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren firmaların çeşitli pozisyonlarında 14 yıl çalıştıktan sonra 2020 yılında DG Doğru Geri Kazanım firmasını kurdu. Türkiye genelinde 7 lisanslı depolama alanı bulunan ve tüm illerde bitkisel atık yağların toplanması ve geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren şirket, toplama miktarı bakımından Türkiye’nin en büyük firması konumuna ulaştı. Türkiye çapında restoran zinciri bulunan büyük gıda şirketlerinin atık toplayıcısı olan DG Geri Kazanım topladığı atıklar mazotla harmanlanarak araç yakıtı biyodizel üretiminde kullanılabiliyor. Nagihan Yılmaz’ın gelecek hedefinde Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alacağı lisansla faaliyet alanını genişleterek biyodizel üretimine yönelik geri kazanım tesisi kurmak, tüm döngüyü toplamak, depolamak ve geri kazanım ile tamamlamak yer alıyor.
Aldığı Ödül
Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2024 yılı “Türkiye'nin Kadın Girişimcisi” Ödülü
Şevin BALLIKTAŞ, e-ticaret sektöründe yaşanan anlık veri analizi eksikliğini fark etmesi üzerine 10 yılı aşkın süre kurumsal bir şirkette üstlendiği görevinden ayrılıp 2020 yılında Usersdot şirketini kurdu. Usersdot, 7 farklı e-ticaret çözümünü tek bir ekrana taşıyan yapay zekâ tabanlı datadot platformuyla satış, pazarlama, içgörü ve e-ticaret ekiplerini aynı sayfadan yönlendirip bu ekiplerin aksiyon almalarını sağlıyor. Usersdot’un şu an farklı ekiplerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış 8 ürünü bulunuyor. Aldığı yatırım ve değerlemelerle Türkiye’nin ikinci yazılım unicorn’u olmak için 32 kişilik ekibiyle çalışmalarına devam eden Şevin Ballıktaş’ın hedefi, şirketin ürün portföyünü yapay zekâ uygulamalarını genişletme yönünde geliştirmek.
Aldığı Ödül
Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2024 yılı “Türkiye'nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” Ödülü
Fındık tarımı ve ticaretiyle uğraşan Seyyare SUNGUR ve kız kardeşleri tarafından 2015 yılında kurulan Fındık Ocağı, çikolata ve fındık ezmesi üreterek fındığı katma değerli bir ürüne dönüştürdü. İşlediği fındığı çeşitlendirerek yurt içi ve yurt dışındaki birçok kanalda satışa sunan Seyyare Sungur, 22 kadın çalışanıyla, ayda 30.000 bin kavanoz ürünün ihracatını yapıyor. Üretim kapasitesini artırarak çeşitlendirmeyi, yeni Ar-Ge ürünleriyle pazarda öncü olmayı ve yerel üreticilere destek sağlamayı amaçlayan Seyyare Sungur çikolata ve fındık ezmesi üretimiyle mevcut iş hacmini minimum 5 katına çıkarmayı planlıyor. Ayrıca Fındık Ocağı’nı Karadeniz kadınları ve Türkiye için dünya pazarında bir markaya dönüştürmek için çalışıyor.
Aldığı Ödül
Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2024 yılı “Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” Ödülü
Bilge Can, anneannesinin gelin sandığından çıkan el işlemesiyle yapılmış bir çift ayakkabıdan ilham alarak AnatolianCraft markasını yarattı. AnatolianCraft’ın temelinde, el işçiliğinin biricikliği ve bu yolla özgün ürünler üretebilmek yatıyor. Türk geleneksel el nakışı işçiliğini modern tasarımlarla birleştirerek sürdürülebilir şekilde yaşatmak için çalışan Bilge Can, 30’a yakın kadın sanatçıyla iş birliği yapıyor. %100 el işçiliğiyle üretilen ürünler markanın eticaret sitesinin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen perakende mağazalarında, yurtdışında ise Wolf & Badger, That Concept Store Dubai gibi mağazalarda satılıyor. Eylül 2022’de İstanbul’da bir mağaza açan Bilge Can, kadınları güçlendirmeye ve kadın istihdamını artırmaya odaklanıyor. El nakışı bilen kadınlara iş imkânı sunarak kadınların ekonomik bağımsızlıklarını desteklemeyi amaçlayan AnatolianCraft, geleneksel zanaatların sürdürülebilirliğini sağlayarak Türk kültürel mirasının korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Aldığı Ödül
Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2024 yılı “Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi” Ödülü
Hatay’ın tescillenmiş kadın markası olan HAZEK, Hatay’ı kalkındırma ve kadınların iş hayatına katılımını artırmak amacıyla yola çıktı ve kooperatifleşti. Her projede 450 kadınla birlikte çalışan HAZEK, bugüne kadar 10.000 kadınla iş birliği yaptı. Hazek’in kurucusu Leyla Ayvazoğlu, unlu mamüller, reçel çeşitleri, bölgenin unutulmaya yüz tutmuş yemekleri, yağ ve ekşilerin tonajlı üretimiyle daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyor. HAZEK ile bağlantılı kadınlar, sadece para kazanmakla kalmayıp, aynı zamanda sosyal hayatın ve eğitimlerin bir parçası da oluyor.
Aldığı Ödül
Ekonomist Dergisi, Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliği ile düzenlenen Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması 2024 yılı “Türkiye’nin Kadın Kooperatifi”Ödülü